Ipsos Araştırma Türkiye CEO'su Sidar Gedik, son yapılan araştırmalarında çarpıcı sonuçlarla karşılaştıklarını söyledi. Vatandaşların yüzde 81'inin ülke ekonomisinin şimdiki durumunu kötü gördüğünü belirten Gedik, hiçbir ittifakın bu orana sahip olmadığını vurguladı. 12 yıldır araştırma yaptıklarını aktaran Gedik, bu zamana kadar gördükleri en kötü tabloya şahit olduklarını söyledi.
Türkiye'nin güvenilir pazar araştırma şirketlerinden biri olan Ipsos Türkiye'den, ekonomiye ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi. Yaptıkları araştırmada, vatandaşların birçoğunun ülke ekonomisiyle ilgili olumsuz görüş bildirdiğini aktaran Ipsos Türkiye CEO’su Gedik, olağanüstü bir tabloyla karşılaştıklarını vurgulayarak, "2 yıldır gördüğümüz en kötü tablo. Arada Türkiye başka zor ekonomik dönemler de atlattı ama şu an geldiğimiz tablo gibi bir tabloyla daha önce hiç karşılaşmamıştık." ifadelerini kullandı.
"12 YILDIR GÖRDÜĞÜMÜZ EN KÖTÜ TABLO"
T24'e konuşan Gedik'in açıklamalarından bazı satır başları:
Şu soruyu sorduk 'Sizce Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?' Burada tabii şu anda olağanüstü baskın bir şekilde 'ekonomi' öne çıkıyor. Devamında 'Ülke ekonomisinin mevcut durumundan memnun musunuz, nasıl buluyorsunuz?' diye bir sorumuz var. Yüzde 81'i 'Kötü' diyor. Ki biz bu soruyu 12 yıldır soruyoruz. 12 yıldır gördüğümüz en kötü tablo. Arada Türkiye başka zor ekonomik dönemler de atlattı ama şu an geldiğimiz tablo gibi bir tabloyla daha önce hiç karşılaşmamıştık. Gerçekten olağanüstü bir tablo. Şunu da getiriyor aslında; mevcut ekonomiye dair değerlendirme siyasi tercihlerden bağımsız bir noktaya erişmiş durumda. Türkiye'de hiçbir ittifak yüzde 80 oy oranına sahip değil. Dolayısıyla 'Hangi partiye oy verdiğinden bağımsız olarak, hangi ittifaka oy verdiğinden bağımsız olarak vatandaşların çok ezici bir çoğunluğu genel olarak ülke ekonomisiyle ilgili olumsuz görüş bildiriyor.
"VATANDAŞIN GÖZÜ DÖVİZ KURUNDA"
Geçtiğimiz yıl vatandaşlara döviz kuru tahminlerini sorduklarını ve ülkenin birçok ekonomistinden daha iyi tahmin yaptıklarını söyleyen Gedik, gözlerin hala döviz kurunda olduğunu vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:
Aralık ayında döviz bir ara gerçekten zirve yaptı. Sonra 'kur korumalı mevduat' uygulamasıyla gevşeme yaşandı. Fakat 'Önümüzdeki dönemlere dönük olarak, yani birkaç ay içinde Türk Lirası'nın yine bu Dolar ve Euro gibi yabancı paralar karşısında durumu ne olur' diye sorduğumuzda vatandaş çok ümitli bakmıyor. Her 10 kişiden 6'sı Türk Lirası'nın değer kaybedeceğini tahmin ediyor.