İmamoğlu tek tek sıraladı: Sokak hayvanları yasa tasarısı neden uygulanamaz?

İmamoğlu tek tek sıraladı: Sokak hayvanları yasa tasarısı neden uygulanamaz?

AK Parti tarafından başıboş sokak köpeklerinin “uyutulması”nı öngören kanun teklifine tepkiler yükselmeye devam ediyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısının neden uygulanamaz olduğuna ilişkin paylaşım yaptı. Mevcut yasanın bile tam olarak uygulanmadığını belirten İmamoğlu, çözümün bu konuda ortak akılla hareket etmek ve pratikte başka sorunlara yol açan adımlar yerine uygulanabilir bir yasa hazırlamak olduğunu söyledi.

AK Parti'nin Meclis'e sunduğu, 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne yönelik tepkiler yükselmeye devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından tartışmalı kanun teklifine ilişkin paylaşım yaptı.

Mevcut yasanın bile tam olarak uygulanmadığını belirten İmamoğlu, yönetimler tarafından yeterli sayıda barınak açılmadığını, kısırlaştırma yapılmadığını ve personel ile kaynak ayrılmadığını vurguladı. Ayrıca, ilgili bakanlıkların bu konuda gerekli desteği vermediğini de ifade etti.

İmamoğlu' yasanın neden uygulanamaz olduğunu şu maddelerle sıraladı:

  • Mevcut yasa bile tam uygulanmamış, ilgili yönetimler tarafından yeterli sayıda barınak açılmamış, kısırlaştırma yapılmamış, personel ve kaynak ayrılmamıştır. İlgili bakanlıklar da bu konuda gerekli desteği vermemiştir.
  • Özellikle bazı bölgelerde sahipsiz sokak hayvanları tarafından saldırıya uğrayan vatandaşlarımız olduğu bir gerçektir ancak bu vakaların hangi bölgelerde yoğunlaştığının analizi yapılmadan her yere aynı uygulama dayatılmak istenmektedir. Hayvan ve insan refahının sağlandığı, bu yaşam dengesinin çok başarılı bir şekilde sağlandığı birçok bölgemiz, ilimiz, ilçemiz mevcuttur.
  • Sahiplendirme çalışması bugüne kadar yeterince yapılmamıştır. Bu konuda başarılı birçok örnek olmasına rağmen yaygın ve etkili bir teşvik çalışması yapılmamıştır.
  • Yasa tasarısında hedeflenen sürede sokak hayvanlarının barınaklara toplanması hem olanaksızdır hem de bu tarz toplamanın popülasyonu daha da artıracağı bir gerçektir.
  • Bazı bölgelerde kedi ve köpek popülasyonunun azaltılması ya da bitirilmesi biyolojik dengeyi bozup başka kemirgen ve vahşi hayvanların çoğalmasına yol açacaktır. Dünyada bunun birçok örneği mevcuttur.
  • İllegal ya da denetimsiz evcil hayvan satışı ve üretimi kontrol altına alınmamıştır.
  • Bu konuda gerekli çalışmaları yapmayan yerel yönetimlere yönelik denetim ve uygulama yapılmamış, gerekli durumlarda bakanlık devreye girmemiştir.
  • Yeni yasa tasarısının uygulanması için gerekli bütçe mevcut yasanın uygulanması için gerekli bütçeden çok daha büyüktür.
  • En önemlisi de uzun bir tarihsel sürede evcilleştirdiğimiz, yaşamımızın bir parçası olmuş bu canlıların yasa gereği milyonlarcasının uyutulmasının vicdanlarda oluşturacağı derin tahribattır.

İmamoğlu, çözüm olarak ortak akılla hareket edilmesi ve uygulanabilir bir yasa hazırlanması gerektiğini vurguladı. Mevcut yasada tanımlanmış ancak uygulanmamış adımların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Rehabilite edilmiş hayvanların gönüllüler işbirliğiyle alındığı yere bırakılması, takibinin yapılması, kayıt altına alınması ve çip takılması gibi önlemler öneren İmamoğlu, sorun yaşanan bölgelere bakanlık desteğiyle altyapı, personel ve kaynak sağlanarak, kültüre ve geleneklere uygun pratik uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN