İki Kürt partisinden birleşme kararı: Diyarbakır'daki ortak basın toplantısında duyurdular

İki Kürt partisinden birleşme kararı: Diyarbakır'daki ortak basın toplantısında duyurdular

Azadi Hareketi ve Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Diyarbakır'da düzenledikleri ortak basın toplantısında birleşme kararı aldıklarını duyurdu.

Diyarbakır’da düzenlenen ortak basın toplantısıyla, Azadi Hareketi ve Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) birleşme kararı aldıklarını duyurdu. Bu karar, Kürt siyasetinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor. Azadi Hareketi, bu birleşme kararı doğrultusunda kurumsal varlığına son verecek ve tüm kadrolarıyla HAK-PAR'a katılacak.

'KÜRT SORUNU TÜRKİYE'NİN EN TEMEL SORUNU'

Ortak basın açıklamasında konuşan HAK-PAR Genel Başkanı Düzgün Kaplan ve Azadi Hareketi Başkanı Metin Pirani, Türkiye’nin en temel sorununun Kürt sorunu olduğunu vurguladı. Açıklamada, Kürt kimliğinin anayasal olarak tanınması ve Kürt halkının nüfusunun çoğunluğunu oluşturduğu bölgede, federal bir yönetim biçimiyle kendi kendini yönetebilmesi gerektiği ifade edildi.

Rudaw'da yer alan habere göre,; Kaplan ve Pirani, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde Kürtlerin kolektif haklarının göz ardı edildiğini, Kürt halkının tarihi boyunca ağır asimilasyon politikalarına, katliamlara ve soykırımlara maruz kaldığını belirtti. Bu durumun, büyük emperyalist devletlerin çıkarları doğrultusunda şekillendiği, ancak Kürt siyaset sınıfının o dönemdeki yanlış stratejilerinin de bu olumsuz sonuçta etkili olduğu dile getirildi.

'KÜRT SİYASETÇİLERİ ULUSAL ÇIKARLAR ETRAFINDA BİRLEŞMELİ'

Açıklamada, Kürt siyasetçilerinin geçmişte egemen güçlerin iç iktidar çatışmalarında taraf olarak bugünkü statüsüzlüğe yol açtığına dikkat çekildi. 30 milyon nüfusa sahip Kürt halkının meşru talepleri etrafında birleşmesi gerektiği, şiddeti dışlayan barışçıl demokratik mücadelelerin esas alınması gerektiği vurgulandı. Kaplan ve Pirani, bu birleşmenin, Kürt halkının güçlü bir ulusal temsil mekanizmasına olan özlemini gidermeyi amaçladığını belirtti.

AZADİ HAREKETİ HAK-PAR’A KATILIYOR

Bu birleşme kararıyla birlikte, Azadi Hareketi kurumsal yapısını sonlandıracak ve tüm kadroları HAK-PAR’da siyasi faaliyetlerini sürdürecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN