Her Ankaralı en az bir kez uğramıştır! Cumhuriyet tarihinin ilk parkında büyük yenilik! Artık çok daha işlevsel olacak

Her Ankaralı en az bir kez uğramıştır! Cumhuriyet tarihinin ilk parkında büyük yenilik! Artık çok daha işlevsel olacak

Başkent Ankara dönüşmeye devam ediyor. Herkesin en az bir kez uğradığı Cumhuriyet tarihinin ilk parkı yeniden tasarlanıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara'yı baştan aşağı yeniliyor. Bu proje Ankara'yı baştan sona değiştirir.

Ankara Büyükşehir Belediyesi 2024 yerel seçimlerinden önce “Revize Kentsel Tasarım Projesi” ile birlikte Ankara'da yeniliklere imza atıyor. TBMM de dahil olmak üzere Türkiye'deki birçok kamusal projede görev alan Avustralya'nın mimar Clemens Holzmeister 1935 yılında güven anıtı çevresine yaptığı Cumhuriyet tarihinin Ankara'daki ilk parkı Güvenpark’ta yenileme çalışmaları yapılacak.

GÜVENPARK YENİLENİYOR

15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda yer alan Güvenpark Restorasyonu için Ankara Büyükşehir Belediyesi kolları sıvadı. “Revize Kentsel Tasarım Projesi” çerçevesinde doğal sit alanı olarak kabul edilen Güvenpark'ta yenileme çalışmaları yapılacak. Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlandı. Güvenpark'ta yapılan restorasyon projesi ile birlikte yetişkin ağaçlar, havuz ve oturma yerleri ile birlikte çocuk oyun alanlarına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.

Cumhuriyet tarihinin Ankara'daki birinci parkı Güvenpark yenileniyor

Atatürk Bulvarı ile Milli Müdafaa caddeleri arasında bulunan bu park öğle tatillerinde çalışanların da uğrak noktası oluyor. İşe gidiş gelişler, dinlenme noktaları ya da temiz hava almak isteyenler için bir uğrak noktası olan Güvenpark 13 Mart 2016 tarihinde PKK'nın bomba yüklü araçla saldırısının ardından pek çok kişi hayatını kaybetti. Yürütülen çalışmalar doğrultusunda bu tarihi anmak için parka ayrıca bir anıtta dikilecek. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Yöneticisi Bekir Ödemiş, “Parkın tarihinin Cumhuriyet ile yaşıt olduğunu” söyledi.

ANKARA'NIN KÜLTÜREL SİT ALANI

Ankara'nın imar planı doğrultusunda Yeşil Kuşak projesinin bir devamı olarak görülen Güvenpark tasarımı hakkında açıklamalarda bulunan Ödemiş, “Burada Güven Anıtı ve 26 bin 840 metrekarelik rekreasyon alanı ve yeşil alan var. Güvenpark birinci derece doğal sit alanıdır ama Güven Anıtı olduğu için aynı zamanda da kültürel sit alanıdır” dedi.

Bir 'güven' hikâyesi: Güvenpark. Güvenpark, Ankara'nın erken Cumhuriyet… | by Aysın Ece Acar | comd434 | Medium

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonuna sunulan projenin onaylanması ile birlikte Güvenpark’ın yeniden modernleşmesine karar verildi.

HİÇBİR AĞACA DOKUNULMAYACAK

Cumhuriyet tarihinin ilk parkı olması nedeniyle oldukça önemli bir yere sahip olan Güvenpark kentsel bir mekan olarak Ankaralılara hizmet ediyor. Yüzyıl boyunca pek çok şeye tanıklık eden ve toplumsal bellekte yer alan değerler doğrultusunda Güvenpark çalışmaları 2 etapta ele alınacak. İlk etapta kültürel miras denilen güven anıtı ve çevresi tasarlanırken 2 etapta parkın tamamı yenilenecek. Parkta tek bir ağaca dokunulmazken özgün yapının tamamen korunacağı da belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN