Hayvanları otlatırken fark etti, içerisine girince şok oldu! Yetkilileri harekete geçiren keşif: Milyonlarca yıllık...

Hayvanları otlatırken fark etti, içerisine girince şok oldu! Yetkilileri harekete geçiren keşif: Milyonlarca yıllık...

Adıyaman’da milyonlarca yıllık yeni bir keşfe imza atıldı. Hayvanları otlattığı sırada karılaştığı manzara karşısında şaşkınlık geçiren bir vatandaş hemen yetkililere haber verdi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Adıyaman’ın Gerger ilçesine bağlı Gümüşkaşık köyü sınırlarında, çobanlar tarafından keşfedilen muazzam bir doğal mağara, bilim dünyasını ve doğa severleri heyecanlandırdı. Milyonlarca yıl süren suyun damla damla birikmesi sonucu oluşan sarkıtlar ve dikitlerle dolu mağara, doğal güzellikleriyle dikkatleri üzerine çekti. Şu an Adıyaman Müze Müdürlüğü tarafından incelemeleri yapılan mağara, tescillenme süreciyle birlikte daha geniş bir ilgi odağı olmayı bekliyor.

yeni-proje-6.jpg

ÇOBANIN ŞAŞIRTAN KEŞFİ: 40 METRE UZUNLUĞUNDA MAĞARA

Gümüşkaşık köyü yakınlarında, hayvanlarını otlatan bir çoban, mağaranın giriş kısmını fark etti. Etrafında bulunan dikkat çekici sarkıt ve dikitleri gören çoban, mağaranın içine girmeye karar verdi ve içerideki manzara karşısında şaşkına döndü. Yaklaşık 40 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 15 metre yüksekliğinde olan mağara, damlataşlarıyla adeta bir doğal sanat galerisi gibi gözüküyor.

yeni-proje-7.jpg

DOĞAL SÜTUNLARLA DOLU BÜYÜLEYİCİ İÇ MEKAN

Mağaranın içinde, tavandan damlayan su damlacıkları sayesinde oluşan dikitler ve yukarıdan sarkan sarkıtların birleşmesiyle meydana gelen sütunlar, büyük bir görsel şölen sunuyor. Özellikle 3 metre çapında ve 10 metre uzunluğundaki mağara sütunu, büyüklüğü ve güzelliğiyle göz kamaştırıyor. Suyun hâlâ aktif olduğu mağarada sarkıt ve dikit oluşumları devam ediyor, bu da mağaranın sürekli olarak değişen ve gelişen bir doğa harikası olduğunu gösteriyor.

yeni-proje-8.jpg

DOĞASEVERLERİN YENİ ADRESİ

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Su damlacıklarının damlaması sonucu oluşan sarkıt ve dikitler gördük. Ayrıca sarkıt ve dikitlerin birleşmesi sonucunda kolonları (Sütun) gördük. Bu kolonun yüksekliği yaklaşık 10 metre, çapı ise 3 metre civarında. Buradaki doğaseverler özellikle bu mağaraya gelip görsünler. Çünkü dışarıya göre hem serin hem de bu sarkıt ve dikitler muazzam bir görüntü oluşturuyor” dedi.

yeni-proje-9.jpg

Mağarayı yetkililere bildiren vatandaş Recep Kılınç ise, “Hayvan otlatırken bir mağaranın girişinin olduğunu fark ettim. İçeri girdim, ondan sonra karşıma sütunlar falan çıktı. Kolonlar çıktı. Ben müzeye haber verdim, gelip görmelerini rica ettim. Geldiler baktılar, teşekkür ediyorum kendilerine” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN