Doğada nadir görülen bir doğum meydana geldi. Uzmanlar, hayvanlar aleminde bazen bu tür sıra dışı durumların yaşandığını belirtse de olayı öğrenenler endişelenmekten kendini alamadı. İşte detaylar...
Dünyada ilk kez hem bakire, hem de babasız şekilde bir timsah doğum yaptı. Yavru timsahın annesiyle yüzde 99.9 uyum gösterdiği tespit edildi.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre bilim insanları bu özelliğin kalıtsal olabileceğini söylüyor. Yani dinozorlar da kendi kendine üreme yeteneğine sahip olmuş olabilir.
Kosta Rika'daki 18 yaşındaki Amerikan timsahı, 2018 Ocak ayında yumurtladı ancak yumurtanın içindeki fetüs tamamen şekillenmiş olsa da ölü doğdu ve bu yüzden yumurtadan çıkmadı.
DÖLLENMEDEN ÜREME TİMSAHLARDA YAYGIN OLABİLİR
Royal Society dergisinde yazan araştırmacılar, bakire doğumların timsahlarda daha yaygın olabileceğini ve şimdiye kadar insanlar örneklerini aramadığı için fark edilmemiş olabileceğini söylüyor.
Tutsak sürüngenlerin, eşlerden izolasyon süresi göz önüne alındığında, yumurtlamaları bilinen bir durum. Ancak bu yumurtalar normalde cansız kabul edilir ve atılır. Bu bulgular, yumurtaların erkekler olmadığı durumlarda da potansiyel canlılık açısından değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor.
Ayrıca (bakire doğumların) potansiyel eşlerin varlığında meydana gelebileceği de değerlendirildiğinde, bunun örnekleri, erkeklerle birlikte yaşayan dişilerde üreme meydana geldiğinde gözden kaçabilir.
SOYU TÜKENME EŞİĞİNE GELDİĞİNDE BU SIRA DIŞI DURUM YAŞANABİLİYOR
Partenojenezin neden farklı türlerde meydana geldiği henüz bilinmiyor ancak son dönemde konu daha çok araştırıldığı için literatürde daha sık gündeme geliyor.
Bir teoriye göre partenojenez, bunu yapabilen türlerde sayıları azaldığında ve yok olma eşiğinde olduklarında meydana geliyor.
Uzmanlar, "Bu yeni bulgu, timsahların soyu tükenmiş akrabalarının ve özellikle dinozorların olası üreme yeteneklerine dair umut verici bilgiler sunuyor" diyor.