Gürcistan’dan Karadeniz’e sıçradı, 300 türe zarar veriyor! Samsun, Ordu, Rize… Kış gelmeden acil önlem alınmalı

Gürcistan’dan Karadeniz’e sıçradı, 300 türe zarar veriyor! Samsun, Ordu, Rize… Kış gelmeden acil önlem alınmalı

Türkiye'de atlaya atlaya ilerliyor Gürcistan'dan başlayıp Samsun'a kadar ulaşıyor. Tarlalardaki büyük tehdit Her geçen gün daha da artıyor. İstilacı böcek türü 300 farklı türe zarar verirken uzmanlar acil ilaçlama çağrısında bulunuyor.

Samsun'un son 5 yıl içerisinde sayılarını hızlı bir şekilde artış gösteren İstilacı kahverengi kokarca böcekleri fındık üretimini tehdit ediyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nden Doç. Dr. İslam Saruhan, Kahverengi kokarca böceğine İstilacı böcek türü olduğunu belirterek 5 yılda ülkede sıkça görülmeye başladığını vurguladı. Uzmanlar bu konu için acil önlem alınması gerektiğini belirtirken 300 ürüne ciddi hasar veren Türkiye'nin ciddi bir sorunu olduğunu söyledi.

300 SÜRE ZARAR VERİYOR

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nden Doç. Dr. İslam Saruhan, kahverengi kokarca böceğinin 5 yıl içerisinde Türkiye'nin farklı noktalarında sıkça görüldüğünü belirtti. Tarımda ciddi bir hasara neden olan kahverengi kokarca böceğinin kışı evlerde geçirdiğini söyleyen Doç. Dr. Saruhan, Yaklaşık 300 ürüne zarar veren ciddi bir böcek türü olduğunu vurguladı. Kahverengi kokarca böceği özellikle fındığa ciddi zarar vermektedir.

kahverengi-kokarca-bocegi.jpg

Fındık bahçelerinde son birkaç yıldır sıkça karşımıza çıkan ve üretimde %20 düşüşe neden olan kahverengi kokarca böceğinin İstilacı bir böcek türü olduğu belirtildi. Doç. Dr. Saruhan, bu böcekle mücadelede dikkat edilmesi gereken konuların da altını çizdi.

EN BÜYÜK TEHDİT FINDIKTA

Kahverengi kokarca böceğinin özellikle fındığa zarar verdiğini dile getiren Doç. Dr. Saruhan, 300 ürünü daha etkilediğini aktardı. Kokarca böceğinin İstilacı bir tür olduğunu işaret eden Saruhan, "Girdiği ülkelerde hızlıca yayılmakta ve zararı da gittikçe artmaktadır. Son yıllarda ülkemizi özellikle fındıkta ciddi tehdit etmekte. Fındıktaki en önemli zararlarından biri, lekeli iç dediğimiz fındığın kalitesini bozmaktan kaynaklanmaktadır. Bölgede her geçen yıl sayısı artıyor. Bu yüzden üreticilerimiz bu konu üzerinde çok şikayetçiler. Devletimiz de ciddi şekilde bu konu ile mücadele ediyor" diye konuştu.

findik-istila-kapak.jpg

HERKES İLAÇLAMA YAPMALI

Kahverengi kokarca böceği için alınması gereken önlemlerin altını çizen Doç. Dr. Saruhan, tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda ciddi adımlar atarak Karadeniz'de özellikle Samsun'da bir laboratuvarda bu böceğin yumurtalarını yiyen Samuray arılarını yetiştirdiğini aktardı. Bahçeleri bu böceklerin gönderilmesinin yanı sıra ilaçlı mücadele yapılması gerektiğini de belirten Saruhan, ruhsatlı 4 adet ilaç bulunduğunu dile getirerek ilacın başarısını arttıran en önemli şeylerden birinin de ilaçlamanın zamanlı bir şekilde yapılması olduğunu vurguladı.

Fındık üretiminde yüzde 15- 20 azalmanın sebebi kahverengi kokarca böceği'

Doç. Dr. Saruhan, “Bu hayvanın diğer önemli özelliklerinden biri de kışı evlerimizde geçirmesidir. Özellikle ekim ayında evlerimize gireceklerdir. Kışı geçirmek için evlerimizi kullanacaklardır. İnsanlara herhangi bir zararı yoktur. Ancak kışı evde geçirdiği için bir sonraki yıla çok daha dayanıklı şekilde geliyorlar. O yüzden bu böceğin evlere girmesini engelleyip dışarıda kalmasını sağlamalıyız. Bunun birkaç yolu vardır. Açık alanlar kapatılabilir, sineklik takılabilir. Hayvan eğer dışarıda kalırsa kışın soğukta ölebilirler. Bu da en iyi mücadele yöntemlerinden biridir" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN