Gürcistan’dan geldi, sıçraya sıçraya ilerliyor! Günde 30 kilometre ilerliyor! O şehirden karşılık gecikmedi

Gürcistan’dan geldi, sıçraya sıçraya ilerliyor! Günde 30 kilometre ilerliyor! O şehirden karşılık gecikmedi

2024 yılında en çok onlar görülüyor Gürcistan'dan girip Günde 30 kilometre yol kat ediyor. Türkiye'nin her şehrine sıçraya sıçraya ilerliyor tarıma büyük tehdit ediyor. Yayılımı son derece hızlı olan bu böceğe karşılık o şehirden geldi. İşte tüm detaylar…

Türkiye için büyük bir tehdit oluşturan kahverengi kokarca böceği 2024 yılında da tarım alanlarına zarar veriyor. Kahverengi kokarca böceğine karşı müdürlükler alarma geçerken Gürcistan'dan bölgeye giren böceklerin önüne geçilmeye çalışılıyor. Bugün de 30 kilometre yol kat eden kahverengi kokarca böceğine karşı hareketlilik Ardahan'da başladı. İşte tüm detaylar…

ARDAHAN'DA BÜYÜK ÇALIŞMA

Ardahan'ın Posof ilçesinde bahçelerdeki ağaçları istila eder kahverengi kokarca böcekleri önce yaprakları yiyip bitiriyor sonra bitkilerin kökünü kurutuyor. Kahverengi kokarca böceğine karşı başlatılan biyolojik mücadelede Samuray Arıları kullanılıyor.

kokarca-bocek.jpg

Tarım alanında tehlikeli bir böcek türü olarak bilinen kahverengi kokarca böceği birçok bitki türü için büyük tehdit oluşturuyor. Gürcistan'dan bölgeye geldiği saplanan böceklerin günde 30 kilometre yol katettiği belirtiliyor.

Dadandığı bahçelerde yaprakları yiyip bitiren kahverengi kokarca böceği meyvelerin suyunu emdiği gibi bitkilerin kökünü de kurutuyor. Adeta ürünlerin can damarını kesen kahverengi kokarca böceğine karşı Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hareketlilik başladı. Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, "Kahverengi kokarca ile ilgili en etkili mücadele yöntemi biyolojik mücadele. Bizde bu kapsamda, laboratuvarda çoğaltılan bu arı türünü doğaya salacağız. Bu şekilde zararlının doğada yumurtalarını parazitleyip, zararlının popülasyonunu kontrol altında tutacağız" sözlerini dile getirdi.

Samuray arılar 'kokarca'yı bitiriyor | Aktüel Haberleri

İNSANLARA ZARAR VERİYOR MU?

Kahverengi kokarca böceğinin insan sağlığı açısından tehlike oluşturmadığı belirtilirken, Yaz aylarının sonunda saklanmak isteyen böceklerin ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği ve fiziki rahatsızlık oluşturduğu aktarıldı. Sonbaharda kışlıklara çekilme safhasında ve ilkbaharda kışlıklardan çıkma öncesinde yapılacak olan mekanik müdahale doğrultusunda popülasyonun çoğalmasının önüne geçilebileceği vurgulandı.

kahverengi-kokarca-bocegi.jpg

Kahverengi kokarca böceğinin kış döneminin Nisan ayının sonuna kadar kışlıklarda geçirdiğini belirten uzmanlar, kışlamış erginlerin kışlıklardan dağılmadan kitle halinde imha edilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Halk sağlığı alanlarında kullanılan ilaçlar ile ilaçlama yapılabileceği belirtilirken Mayıs ayından sonra hareketli olduğu dönemlerde ise ruhsatlı bitki koruma ürünleri gibi tarımsal alanlarda ilaçlı müdahale yapılması gerektiği aktarıldı.

İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılacak mücadele duyuruları kapsamında katılım sağlayan ve katılmayanların mücadele yapmaya ikna edilmesi gerektiği belirtilirken uzmanlar herkese böceklere karşı önlem almaya davet etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN