Girişimci kardeşler ilk hasat için gün sayıyor! Jeotermal serada büyük başarı: 40 dönümden tam 1000 ton verim alacaklar

Girişimci kardeşler ilk hasat için gün sayıyor! Jeotermal serada büyük başarı: 40 dönümden tam 1000 ton verim alacaklar

Erzincan’da yaşayan iki girişimci kardeş, devletten aldıkları destekle hayalini kurdukları jeotermal serayı kurdu. Serada uzun zamandır çalışmalarını sürdüren kardeşler şimdi ise üretim için gün sayıyor. Kardeşler, 40 dönümden tam 1000 ton verim alacaklar. İşte detaylar…

Erzincan’ın Ekşisu bölgesindeki yüksek potansiyele sahip jeotermal kaynağı değerlendirmek amacı ile yatırım yapan Tuncay ve Baycan Sarısu kardeşler, Valilik ve İl Özel İdaresi’nden aldıkları ruhsat ile uzun süre kaynak araştırması yaptı.

2 sene önce 388 metre derinliğindeki 45 derecelik kaynağa erişen yatırımcılar, hazırladıkları termal sera projesi ile devletten kredi desteği alarak, 40 dönüme jeotermal sera kurdu. Topraksız tarım ile üretime başlanan serada sezonda ortalama 1000 ton salkım domates üretimi yapılacak.

erzincanda-jeotermal-serada-salkim-domates-uretimi.jpg

İLK HASAT YURT İÇİNE DİĞER HASATLAR YURT DIŞINA SATILACAK

10 yıldır seracılık faaliyeti yaptıklarını belirten Tuncay Sarısu, ilk seralarını Yozgat Sorgun’da açtıklarını söyleyerek AA muhabirine şunları aktardı:

“Buradaki seramız üç etaptan oluşuyor. İlk etabını 40 dönüm alan üzerine inşa ettik. Şu an için 35 bin metrekare ekili alanımız bulunuyor, paketleme alanımız hariç. Ekili alanımızda 96 bin domates fidesi bulunuyor. Burada yetiştirdiğimiz domateslerin büyük bölümünü yurt dışına satacağız. Yurt dışında Almanya ve Romanya bağlantımız bulunmaktadır. Yozgat'taki seramızda şu anda ihracatımız var. İnşallah burada yetişen domateslerimizi de yurt dışına pazarlayacağız. Nisan ayında hasadımızı yapmayı planlıyoruz. İlk hasadımızı iç piyasaya yaptıktan sonra diğer hasatlarımızı yurt dışına satacağız."

erzincanda-jeotermal-serada-salkim-domates-uretimi-1.jpg

SERALAR ARTTIKÇA İSTİHDAM DA ARTACAK

Bu sezon yaklaşık 1000 ton salkım domatesi üreteceklerini ifade eden Sarısu, "Birinci etabımızı faaliyete soktuk. Burada şu an için 45 kişi istihdam ediyoruz. İstihdam ettiklerimizin büyük bölümü ev hanımı, aile ekonomilerine de katkıda bulunuyorlar. Hepsi de burada çalışmaktan çok memnun. Güzel bir ortam var. İnşallah yıl sonuna kadar ikinci etabımız olan 40 dönümlük bir seramız daha faaliyete geçecektir. Bir daha ki yıl mart ayında ise 3’üncü etabımızı da tamamlamış olacağız. Tabii bunlarla birlikte istihdamımızı da artırmış olacağız." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN