Gıdadan kozmetiğe kullanılıyor, kilosu 12 Bin TL’ye satılıyor! O ülke almak için kapıda yatıyor: ‘Hedef tüketilen kadar üretmek’

Gıdadan kozmetiğe kullanılıyor, kilosu 12 Bin TL’ye satılıyor! O ülke almak için kapıda yatıyor: ‘Hedef tüketilen kadar üretmek’

İzmir’de asırlık ağaçlardan elde edilen bu ürün ile Türkiye Yunanistan’a rakip oldu. Yunanistan’ın üretimde dikkat çeken ürünlerinden olan ve ülkemizde yaygın olarak İzmir’de üretilen bu ürün gıdadan kozmetiğe kullanılıyor, kilosu 12 Bin TL’ye satılıyor. İşte detaylar…

İzmir'in Çeşme ilçesinde, asırlık sakız ağaçlarından hasat dönemi başladı. Üreticiler, coğrafi işaretli sakızları özenle toplayarak gıda ve kozmetik gibi çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere hazırlıyor. Sakızların kilogramı 12 bin TL'den satılırken, hedef, Yunanistan'ın Sakız Adası'ndan yapılan ithalatı azaltarak Türkiye’nin ihtiyacını kendi imkanlarıyla karşılamak.

izmirde-sakiz-agaci-3.jpg

HEDEF: YUNANİSTAN’I TAHTINDAN İNDİRMEK

Sakız üreticisi İbrahim Topal, Çeşme'nin sakız üretimini yaygınlaştırarak, Yunanistan'ın Sakız Adası'nı tahtından indirmeyi amaçlıyor. Her yıl 12 ton sakız ithalatı yapıldığını vurgulayan Topal, 200 bin yeni sakız fidanı ekerek bu miktarı azaltmayı hedefliyor. Çeşme, yalnızca 100 kilogram üretimle sınırlı kalmak istemiyor; hedef, yıllık 15-25 ton sakız üretimi.

izmirde-sakiz-agaci-1.jpg

SAKIZIN STRATEJİK ÖNEMİ

Sakız, sadece gastronomide değil; ilaç, kozmetik ve boya sanayisinde de kullanılıyor. Topal, sakızın milli bir kalkınma projesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, doğru ağaçları üretmenin ve yaygınlaştırmanın önemine dikkat çekti. Çeşme, sakızın yetişme potansiyeli açısından Sakız Adası'ndan en az beş misli daha fazla alana sahip.

izmirde-sakiz-agaci-2.jpg

ÇEŞME’NİN EKONOMİK LOKOMOTİFİ OLMA POTANSİYELİ

Sakız, Çeşme'nin hem tarım hem de turizmdeki baş aktörü olma yolunda önemli bir yere sahip. Topal, devletin tekelinde olan arazilere sakız ağaçlarının dikilmesinin büyük yarar sağlayacağını ifade etti. Çeşme'nin sakız ile birlikte büyüyerek ekonomik bir lokomotif haline gelmesi için üretim sürecine dikkat edilmesi gerekiyor.

izmirde-sakiz-agaci-4.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN