Osman Kavala ve Mücella Yapıcı'nın müebbet hapis talebiyle yargılandığı Gezi Parkı davası bugün görülüyor. Savcılığın 4 Mart'ta verdiği mütalaada ayrıca 6 kişi hakkında 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Anadolu Kültür'ün Başkanı Osman Kavala'nın ve Mücella Yapıcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılandığı Gezi Davası duruşması bugün görülüyor. Mütalaada ayrıca 60 kişi için 20'şer yıl hapis cezası da talep edildi.
Taksim Meydanı'nda 2013 yılının mayıs ve ağustos ayları arasında yaşanan Gezi Parkı Protestoları, hükümet tarafından sert müdahalelerle bastırılmış ve protestoları düzenlediği öne sürülen isimlerden bazıları, çıkarıldıkları mahkemelerce yargılanmaya başlanmıştı.
Yargılamaların ana davası olan Gezi Davası, çArşı davasıyla birleştirilmiş, yapılan itirazları reddeden heyet 21 Şubat'ta ise davaları ayırma kararı almıştı. Savcılık mütalaasının 4 Mart'ta verilmesinin ardından ilk duruşma bugün görülüyor.
Savcılık, mahkemeye sunduğu mütalaada, 1602 gündür tutuklu olan Osman Kavala ile Mimar Mücella Yapıcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti. Öte yandan, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi yaptırım sürecini başlatmış ancak Kava tahliye edilmemişti.
5 YIL SONRA TEKRAR BAŞLATILMIŞTI
Bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmada dosyada sanık olarak bulunan 8 kişinin mütalaaya karşı savunmaları başlayacak.
Gezi Parkı protestolarına yönelik ilk dava 2014 yılında açılmış ancak sanıkları beraat etmişti. Sanıkların beraat etmesinin ardından 2019 yılında ikinci bir dava daha başlatıldı. Bir yıl sonra sonuçlanan bu davada "cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs", "mala zarar verme", "kasten yaralama" ve "ağırlaştırılmış yaralama" suçlarından yargılanan sanıklar, suçlamalara ilişkin somut ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle bir kez daha beraat etti.
Ancak savcılığın itiraz etmesi üzerine dava yeniden görülmeye başlandı. İş insanı ve Anadolu Kültür Başkanı Osman Kavala cezaevinden çıkamadan yeniden tutuklandı bir süre sonra da beraat kararı istinaf mahkemesi tarafından bozuldu.
Osman Kavala’nın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ile "siyasal ve askeri casusluk" suçlarından yargılandığı dava, beraat kararı bozulan Gezi davası ile birleştirildi.
DAVALAR AYRILDI
Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığın, Gezi protestoları nedeniyle yargılandığı davanın da beraat kararı bozuldu ve dava Gezi Parkı ana davasıyla birleştirildi.
Gezi Davası'nda yargılama 21 Şubat 2022 yılına kadar devam etti. 21 Şubat'ta görülen duruşmada şimdiye kadar davaların ayrılması taleplerini reddeden mahkeme heyeti, Çarşı davasının ayrılmasına karar verdi.
KAVALA VE YAPICI İÇİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ
4 Mart’ta savcılık, esas hakkında mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Osman Kavala ve Mücella Yapıcı'nın, "cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
6 KİŞİ İÇİN 20'ŞER YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
Mütalaada, davanın diğer 6 sanığı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’nin ise “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçunu yardım eden sıfatıyla işledikleri gerekçesiyle 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.
9 KİŞİNİN DOSYASI AYRILDI
Mütalaada ayrıca, haklarında yakalama kararı bulunan sanıklar Pınar Alabora, Henry Barkey, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora, Yiğit Aksakoğlu ve İnanç Ekmekçi’nin dava dosyasının ayrılarak yakalama kararı infazlarının beklenmesi talep edildi.
TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI
Mahkeme, Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.