16 milyon nüfuslu İstanbul'da ulaşımın can damarlarından biri olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 6 Ağustos 2021 ile 7 Şubat 2024 tarihleri arasında bakıma alınacak. 900 gün sürecek çalışmalar sürecinde 2. köprü trafiğe kapatılacak. Bakımın maliyeti ise 508.3 milyon lira mâl olacak. İşte, FSM Köprüsü açılış tarihi...
İstanbul'da Avrupa ve Asya yakalarını birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yapımına 4 Aralık 1985 günü başlandı, 3 Temmuz 1988 tarihinde hizmete açıldı. 80'li yılların teknolojisiyle 942 günde bitirilen 2. köprünün 2024 yılına kadar trafiğe kapatılarak 900 günlük bakıma alınması, tartışmalara neden oldu.
FSM KÖPRÜSÜ NE ZAMAN BAKIMA GİRECEK?
İstanbul Boğazı'ndaki üç köprüden biri olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü büyük bakıma alınıyor. Bu kapsamda köprünün güvertesini tutan asma kabloları değişecek. Ayrıca köprünün döşenen malzemelerinin bakımları, asfalt, teknik alanların yenilenmesi, trabzan ve korkulukların onarımı da proje kapsamında yapılacak.
FSM KÖPRÜSÜ 900 GÜNLÜK BAKIM MALİYETİ NE KADAR?
Sözcüde yer alan habere göre, davet usulüyle yapılan ihale de yaklaşık maliyet 552 milyon 574 bin TL olarak belirlendi. İhale 508 milyon 312 bin liraya Japon IHI Infrastructure ile Makyol İş Ortaklığı'na verildi.
Japon firma, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, FSM Köprüsü'nün Japon resmi kalkınma yardımı (ODA) kredisi ile tamamlandığı ve 33. yılına girdiği hatırlatıldı.
FSM KÖPRÜSÜ NEDEN KAPANIYOR?
1980'li yılların sonunda sıfırdan yapımı 942 süren Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün 2020'li yıllarda sadece bakımının 900 gün sürmesi, kamuoyunda tartışmalara neden oldu. 2016 yılında açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 2017 yılında açılan Avrasya Tüneli'nin garanti edilen araç geçişine ulaşmaması dolayısıyla, FSM Köprüsü'nün bakımının gereğinden daha fazla sürede uzun tutulduğu iddiası, sosyal medyada gündem oldu. Zira, YSS Köprüsü ve Avrasya Tüneli'ni hizmet açılma tarihinden itibaren 25 yıl boyunca işletecek firmaya, araç geçiş garantisinin altında kalınması dolayısıyla devlet hazinesinden garanti edilen ücret kadar para ödeniyor.
FSM KÖPRÜSÜ NE ZAMAN AÇILACAK?
6 Ağustos 2021 tarihinde imzalanan sözleşmeye göre projenin süresi 21 Ağustos 2021 günü başladı. 900 gün sürecek çalışma boyunca trafiğe kapalı olacak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 7 Şubat 2024 tarihinde yeniden açılacak.
Bu çerçevede hazırlanan "FSM Köprüsü Askı Halatlarının Değiştirilmesi Boğaz Köprülerinin Eksik Kalan İşlerinin Tamamlanması Yapım İşi" başlıklı ihale 6 Temmuz 2021 günü yapıldı.
FSM KÖPRÜSÜ TRAFİĞE KAPANACAK MI, KAÇ GÜN SÜRECEK?
Sözleşmeye göre resmen başlayan inşaatla ilgili henüz Karayolları Genel Müdürlüğü veya başka bir makamdan resmi açıklama yapılmadı. Yaklaşık 3 yıl sürecek inşaatın İstanbulluların hayatına ne kadar etki edeceği merak ediliyor.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün 900 günlük bakımını üstlenen konsorsiyumda yer alan Japon firmadan şu açıklama yapıldı:
"2013 yılında gerçekleştirilen, 'Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin Büyük Onarım ve Yapısal Güçlendirilmesi İnşaat İşleri' sırasında FSM'de hasarlı askı kablolar tespit edildi ve ciddi hasar gören kabloların bir kısmı acil olarak değiştirildi. Bu tespitin ardından köprünün tüm askı kablolarının genel denetimi yapıldı. Sonuç olarak Karayolları Genel Müdürlüğü köprünün tüm askı kabloları için askı kablo değişiminin gerekli olduğunu anladı ve projeyi gerçekleştirmeye karar verdi."
FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜ NE ZAMAN YAPILDI?
FSM Köprüsü'nün temeli 29 Mayıs 1985'te atıldı, yapımına 4 Aralık 1985 günü başlandı. Hâlen dünyanın en büyük çelik asma köprüleri içinde 14. sırada yer alan bu büyük proje, 3 Temmuz 1988 tarihinde dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından hizmete açıldı.
Köprünün proje hizmetleri İngiliz Freeman, Fox ve Partners firması ve BOTEK Boğaziçi Teknik Müşavirlik A.Ş. firması tarafından yerine getirildi, inşaatını ise Türkiye'den STFA, Japon Ishikawajima Harima Heavy Industries Co. Ltd., Mitsubishi Heavy Industries Ltd. ve Nippon Kokan K. K. adlı şirketlerin oluşturduğu konsorsiyum 125 milyon dolar karşılığında üstlendi.
FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜ'NÜN ÖZELLİKLERİ
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün uzunluğu 1510 metre, genişliği 39,4 metredir. Köprünün kule temelleri 14 metre x 18 metre boyutunda ve ortalama 6 metre yüksekliğindedir. Ama zemin durumuna göre yer yer kademeli olarak proje kotundan 20 m daha derine inilmiştir. Temellerin üzerinde yüksekliği 14 metreye varan betonarme kaideler yer almakta ve çelik kuleler bu kaidelerin içine 5 metre kadar ankre edilmiş bulunmaktadır.
Köprünün ana bloklarına mesnet oluşturan bu kulelerin yüksekliği, temel betonu üst kotundan başlamak üzere 102,1 metredir. Kuleler yüksek mukavemetli berkitmeli çelik panellerin birbirine bulonlanarak birleştirilmesiyle 8 kademe halinde monte edilmiştir. Boyutları tabanda 5 metre x 4 metre, tepede ise 3 metre x 4 metredir. Düşey kuleler birbirlerine ikişer adet yatay kirişle bağlanmış olup, her birinin içinde bakım hizmetleri için bir asansör yerleştirilmiştir.