Fareler nasıl uzaklaştırılır? İstanbul'u fareler bastı!

Fareler nasıl uzaklaştırılır? İstanbul'u fareler bastı!

İstanbul'da Anadolu Yakası'nın bazı ilçelerinde ortaya çıkan fareleri, vatandaşları tedirgin ediyor. Mahalle sakinleri, sokak hayvanları için bırakılan et ve yem ürünlerine gelen farelerin evlere girdiğini dile getiriyor. İşte, sıçanlardan korunmanın yolları...

Hızlı çoğalabilme özelliğe sahip fareler, doğanın zararlı canlıları arasında yer alıyor. Güçlü ön dişleri ile en sert cisimleri kemirebilmeleri sayesinde besin kaynaklarına ulaşma konusunda oldukça başarılı olan fareler, hızlı hareket etme ve tırmanma gibi özelliklere de sahip. İstanbul'da sayısı çoğalan iri yapılı farelere, kedilerin de müdahale etmemesi dikkat çekiyor.

fare-ve-sican-arasindaki-fark-1-1024x576.jpg

İSTANBUL'DA FARE (SIÇAN) SORUNU

Sosyal medya kullanıcıları İstanbul'un çeşitli ilçelerinde fare sayısında artış yaşandığını bildirdi. Özellikle Asya Yakası'nda Pendik, Kurtköy, Ataşehir, Sancaktepe; Avrupa Yakası'nda Göktürk, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Esenyurt bölgelerinde 'sıçan' olarak tabir edilen iri yapılı farelerin sokaklarda gezdiği, bodrum kat ve zemin kat dairelere farelerin dadandığı bildiriliyor.

Sokakta yaşayan kedilerin ve köpekleri aç kalmaması amacıyla bırakılan yiyeceklerin, farelerin sayısının artmasında etkili olduğu dile getiriliyor. Akşam saatlerinde havanın kararmasıyla ortaya çıkan farelerin boylarının 25-30 cm civarında olduğu, sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda görülüyor.

Sıçanlar, ısırıkları ve sidikleriyle 70'ten fazla bakteri bulaştırabiliyor, Asya ülkelerinde her yıl onlarca ölüme ve felce yol açabiliyor. Önlem alınmaması halinde ciddi hastalıklara neden olabileceği ifade ediliyor.

FARELER NEDEN ÇOĞALDI?

Fareler büyük şehirlerde yoğun olarak; binaların merdiven girişlerinde girer ve binaların bodrum katlarında, sığınaklarda, çatı aralarında, balkonlarda hatta evlerimizin içinde yuvalanır. Kablolarda bulunan özel kimyasalların koku ve tatlarını çok sevmelerinden dolayı tüm enerji ve bilgisayar kablolarını kemirmek farelerin en sevdikleri kemirme ürünleridir.

Fareler bağda, bahçede, gıda üretim tesislerinin yanı sıra gıda satışını yapan tüm iş alanlarında kanalizasyonlarda aklımıza gelebilecek her türlü kirli alan ve temiz alanlarda yuvalanır yavrulayabilir ve yaşayabilir. Memeli hayvanlar gurubunda olan fare, kemirgen bir hayvan olup keskin ve güçlü dişlere sahiptir.

Türüne göre renkleri farklıdır. Farenin dört tane ayağı ve uzun bir kuyruğu vardır. Fare kemiksiz bir hayvan olup elastik bir vücut yapısına sahiptir Fare en dar boruların içinden geçebilecek niteliktedir. Bu vücut yapılarından dolayı su giderlerinden evlerimize rahatlıkla ulaşır. Fare ayak yapıları sayesinde her yere tırmanma özelliğine de sahiptir.

india-rat-temple-pixabay-715x400.jpg

FARELERDEN KURTULMANIN YOLLARI

1) Yaşam Alanı Bırakmamak

* Doğaları gereği pis, rutubetli, loş ve dağınık ortamlarda yaşayan ve çoğalan fareler, evlerde, garajlarda, bodrumlarda ve çatı aralarında bu tip alanlara yerleşirler.

* Muhtemel yaşam alanlarının her zaman temiz tutulması, farelerin gelmemesine yardımcı olacaktır. Ayrıca koliler, kutular, tamir malzemeleri ve eski eşyaların yer aldığı alanların düzenli olması da farelere yaşam alanı bırakmamaya yardımcı olur.

2) Hayvanlardan Yararlanmak

* Farelerin doğal düşmanlarının başında kediler gelir. Evdeki farelerden kurtulmak için sahipleneceğiniz bir ya da birkaç kedi, içgüdüsel olarak fareleri yok etmek için harekete geçecektir.

* Fare sesini insanlardan daha iyi algılayan kediler, hızları sayesinde de avantajlıdırlar.

* Kedi idrarı da fareleri kaçırıcı özelliğe sahip olduğu için evinizin belli bölgelerinde yer alacak kedi kumları, fareleri uzaklaştırabilir.

* Ayrıca yılan pisliği de fareden kurtulmak için etkili bir yoldur. Hayvan barınaklarından temin edebileceğiniz yılan dışkısını, fare yuvası olması muhtemel bölgelere yerleştirebilirsiniz.

* Yaban farelerin düşmanları arasında yer alan atmaca, şahin, kartal, yılan gibi hayvanlar da ekili arazilerinizdeki farelerden kurtulma konusunda büyük fayda sağlayacaktır.

3) Fare Tuzakları ve Fare Zehri Kullanmak

* Eczaneler ve zirai ürün satan dükkanlardan temin edilebilecek fare ilaçlama ürünleri, öldürücü etkilerini sadece farelerde değil, ev hayvanları ve insanlar üzerinde de gösterebilir. Bu nedenle fare zehri kullanılacaksa temas etmemeye özen gösterilmeli, çocukların ve ev hayvanlarının da temas etmemesi sağlanmalı.

* Farelerin en sevdikleri yiyecekler arasında yer alan çikolata, kaşar peyniri, et ve tahıllar zehirlenerek fare kapanı ve fare istasyonuna yerleştirilebilir.

* Bu fare istasyonları ve kapanları daha sonra çatı arası, dolapların altı, mutfak, garaj, bodrum, kapının altı gibi çeşitli bölgelere yerleştirilerek farelerin yiyeceklere yönelmesi sağlanabilir.

* Bazı durumlarda fareler bu zehirli yemleri yemelerine rağmen kapanlardan kurtulabilir. Zehirler fareler üzerinde anında etki göstermeyip birkaç gün sonra öldürdükleri için bu gibi durumlarda farelerin oyuklar, yarıklar ve döşeme araları gibi ulaşılması güç alanlarda ölme ihtimalleri yüksektir.

* Fare ölüsü kısa süre içerisinde kötü kokmaya başlayıp bunu etrafa yaydığı için de, fare ilaçlama işleminin ardından evin çeşitli bölgeleri sık sık kontrol edilmeli ve evdeki fare ölüleri toplanmalıdır.

* Yapışkan fare tuzakları, farelerin ön ve arka ayaklarının tuzağa yapışmasını sağlar. Ancak bu gibi durumda fareler tuzaklardan kurtulmak için ayaklarını kemirebilirler.

* Tutkal panolar, diğer yapışkanlı tuzaklara göre daha güçlü oldukları için fareler kurtulmak adına daha çok çabalarlar ve bu esnada gövdeleriyle başları tuzağa tamamen yapışır.

* Ekili arazilerde farelerden kurtulmak için fare deliklerinin içine yerleştireceğiniz zehirli yemler, birkaç gün içerisinde etkisini gösterecektir. Ancak zehirlenerek ölen fareleri yiyecek hayvanlar da zehirleneceği için bu ölüleri toplamayı ihmal etmemelisiniz.

* Öldürmeden farelerden nasıl kurtulurum diye düşünüyorsanız telli fare tuzaklarını kullanabilirsiniz. Farelerin en sevdikleri yiyecekleri zehirlemeden bu tuzakların içine yerleştirebilir, yakaladığınız fareleri de ekili arazilerden ve yaşam alanlarından uzak bölgelerde serbest bırakabilirsiniz.

4) İlaçlama Firmaları

Farelerden kurtulma yollarından biri de haşere ilaçlama firmalarına evinizi, işyerinizi ilaçlatmaktır. İlaçlama firmaları detaylı analizleri ve profesyonel kadrosu, fare ile mücadelede mükemmel sonuçlar sunmanın yanı sıra aynı problemle tekrar karşılaşmamanız için gerekli bilgileri ve almanız gereken önlemleri de sizinle paylaşır.

blogs-content-image1609397055.jpeg

FARELERİ UZAKLAŞTIRMAK İÇİN DOĞAL YÖNTEMLER

1) Naftalin Yöntemi

Daha çok güve kovucu olarak bilinen naftalini evinizin belirli yerlerine yerleştirdiğinizde fareleri kısa süre içerisinde uzaklaştırmayı sağlıyor. Naftalinin yarattığı keskin koku fareleri kötü yönde etkiliyor.

2)Soğan Yöntemi

Soğanın keskin kokusu fareleri kötü yönde etkileyen kokular arasında yer alıyor. Farelerin geçtikleri bölgeye soğan yerleştirmek uzaklaşmalarını sağlayacak bir diğer yöntemdir.

3) Mazot Yöntemi

Otomobillerin kaputuna girerek elektrik aksamlarına da ciddi ölçüde zarar veren fareleri koku ile kaçırmada mazot kokusu kullanılabilir. Keskin kokuya sahip mazotun fareleri kaçırdığı görülmüştür.

EVE FARE GELMEMESİ İÇİN NE YAPABİLİRİZ?

* Fareler sıcak, sakin ve yiyecek artıklarının bulunduğu yerlerde yaşamayı severler. Bu nedenle yaşadığınız bölge içerisinde fare varsa ilk olarak yemek artıklarını çok fazla ortada bırakmamalısınız. Bu nedenle yiyeceklerinizi muhakkak cam ve çelik kaplarda muhafaza etmeye dikkat etmelisiniz.

* Evinizde kırıntıların düşme ihtimaline karşı yerleri her gün dip köşe temizleyip silmeniz gerekmektedir.

* Evinizin dağınık olmamasına özen gösterin. Dağınık ortamlar farelerin en iyi yaşam alanını oluşturan ortamlar arasında yer almaktadır.

FARE TUZAKLARI NELER, NASIL YAPILIR?

* Fareler nişastayı ve şekeri severler. Nişasta şeker ve suyu bir kapta karıştırın. İçerisine bir miktar alçı ekleyin. Alçı farenin midesinde katılaşarak kısa zamanda farenin evinizden uzaklaşmasını sağlayacaktır.

* Aktarlarda satılan nane yağıda farelerin sevmediği şeyler arasındadır. Farelerin geçtiği yere nane yağı sürmek farelerin kısa zaman içerisinde farelerden uzaklaşmasını sağlayacaktır.
Kapan yöntemi de fareleri yakalamanın bir diğer yöntemidir.

* Kapan kullanarak da zararlı kimyasallar kullanmadan fareleri yakalayabilir kısa süre içerisinde yaşam alanınızdan uzaklaştırabilirsiniz.

* Fareleri evinizden uzaklaştırmanın bir diğer yöntemi de evinizde kedi beslemektir. Fareler kedilerden nefret ederler. Evinizde düzenli olarak kedi beslemekte fareleri evinizden uzaklaştıracak en kalıcı ve sağlıklı yöntemdir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN