2 milyon 250 bin kişiyi kapsayan EYT düzenlemesinde şu ana kadar 1 milyon 500 bin kişi emekli oldu. SGK merkezlerindeki yoğunluk devam ederken, başvurusunu tamamlayan bazı EYT'liler, maaşlarının henüz banka hesabına yatmamasından şikayetçi. İşte, EYT emekli maaşının yatmasının nedeni ve dikkat edilmesi gerekenler...
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili kanun düzenlemesinin yasalaşmasıyla birlikte Sosyal Güvenlik Merkezleri'nde (SGK) yoğunluk oluştu.
Başvuru yapan EYT'lilerin emeklilik işlemleri tamamlanmasının ardından emekli maaş hesaplamaları yapılarak maaş bağlanacak.
EYT ÖDEMELERİ NASIL YAPILACAK?
EYT'liler arasında emekli aylığı bağlanan vatandaşların önemli kısmı paralarını aldı. Maaşlarını, farklarını ve bayram ikramiyelerini alan EYT'li vatandaşlar en az 10 bin TL'yi cebine koydu.
EYT'lilerin maaşları bağlanmış olmasına rağmen ödemelerini henüz alamazken bu süreçte de EYT'liler emekli aylıkları ve diğer ödemelerini almayı bekliyor.
BAŞVURU SIRASINDA VERİLİYOR
Türkiye'de emeklilik başvuruları sırasında EYT'li vatandaşlara maaşlarını yatmasını istedikleri banka şubelerine kadar formda sorular soruluyor. Bu kısımla alakalı da doğru bilgi vermeyen ve herhangi bir bilgi gelmeyen kişilerin de maaşları ve diğer yan ödemeleri de yapılamadı. Fakat bu kişilerin ödemeleri gerçekleştirilirken bu ödemelere de ulaşabilmek adına kolay bir işlem yer alıyor.
KİMLİĞİNİZLE ZİRAAT BANKASI'NA BAŞVURUN
EYT ile emekli olan fakat maaşları ödenmeyen kişilerin kimlikleriyle birlikte ikamet adreslerine en yakın Ziraat Bankası şubelerine gitmeleri gerekiyor.
Bu durumda olan vatandaşların maaşları Ziraat Bankası'na yatabiliyor. Kimlikle başvuran vatandaşlar bu ödemelerini alabilir.
İŞLEMLERİ TAMAMLANMAYAN BANKALARA GİTMESİN
EYT yasasının yürürlüğe girmesinin ardından SGK çalışanları yoğun mesai yaparken, EYT başvuruları henüz tamamlanmayan kişilere emekli maaş ödemeleri yapılmıyor.
Maaş bağlanmayan kişilerin Ziraat Bankası'na gitmelerine gerek yok. Maaşlarını alamayacakları gibi bankada kalabalığa neden olarak diğer vatandaşların işlemlerinin yavaşlamasına neden olabilirler.
SGK MERKEZLERİNDE EYT YOĞUNLUĞU YAŞANIYOR
EYT yasasının yürürlüğe girmesinin ardından emekli olmak isteyen çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak emeklilik işlemlerini başlattı. SGK merkezlerinde 3 Mart 2023 gününde başlayan yoğunluk devam ediyor.
Emeklilik başvurusu için SGK merkezine giden Toplumsal Haber muhabiri, gözlemlerini kaleme aldı. İşte, EYT için SGK binasına gideceklere tavsiyeler...
EMEKLİLİK BAŞVURUSU İÇİN SGK'YA GİDECEKLER NELERE DİKKAT ETMELİ?
* EYT ve normal emeklilik işlemleri için SGK binalarına gitmeyin, çok uzun kuyruklar var. Başvurunuzu e-Devlet'ten kolayca yapabilirsiniz.
* SGK'ya giderek başvurmak istiyorsanız sabah saatlerini tercih etmeyin. Saat 11.00 ve sonrasında gidin, çok daha sakin oluyor.
* Soru sormak ya da başka bir işlem için sıraya girmek zorundasınız. "Ben soru sorup çıkacağım" diyerek içeri girmeye çalışırsanız kavga çıkıyor.
* Eğer sigortalı çalışansanız içeri girdiğinizde numara alıp gişede sıranızın gelmesini bekleyin.
* İşten çıkış için işyerinize verilmesi gereken yazı için SGK binasına gitmeyin, verilmiyor. e-Devlet'te 'Çalışma Hayatım' bölümünden oluşturacağınız barkodlu belgeyi işyerinize vermeniz yeterli.
* Eğer bir yerde çalışmıyorsanız gişe numarası almanıza gerek yok. Size verecekleri formu doldurup, imzalayıp yönlendirecekleri birime teslim edin ve bekleyin. Adınız çağrılıp 'Yaşlılık Tahsis No' yazan kağıt parçasını aldıktan sonra binadan ayrılabilirsiniz. Bundan sonrasını bu numara ile e-Devlet'ten takip edebilirsiniz.
* Kalem sıkıntısı yaşanıyor, yanınızda tükenmez kalem götürmeyi unutmayın.
* Binaya giren yüzlerce kişi genellikle maskesiz, maske takmayı ihmal etmeyin.
* Tüm gişeler tam kapasiteyle çalışıyor. Kuyrukta bekleme ve içerideki işlemler ortalama 60 dakika sürüyor.
* SGK'da emeklilik dışında bir işleminiz varsa bugünlerde gitmeyin.
EYT BAŞVURUSU E-DEVLET'TEN NASIL YAPILIR?
e-Devlet'ten yapılacak başvurularda sisteme giriş yapıldıktan sonra arama kısmına 'emekli' veya 'gelir' kelimesi yazın. 'Gelir aylık ödenek talep belgesi verilmesi' seçeneğini işaretleyin ya da direkt www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan internet sitesini açın.
Gelen ekranda 'Yeni Başvuru' seçeneğine tıklayıp, tahsis talep türü olarak 'Yaşlılık Aylığı' seçin.
SSK kapsamında aylık talep ediliyorsa, 4/A SSK; BAĞ-KUR kapsamında aylık talep ediliyorsa 4/B BAĞ-KUR seçilip 'Başvur'a tıklayın.
T.C. kimlik numarası ve ad-soyad bilgileri ekrana otomatik olarak gelecek. Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçin, açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesini yazın.
İletişim bilgileri kısmında cep telefonu numarası başına sıfır eklemeden yazın, e-posta adresi de ekleyebilirsiniz.
Adres bölümünde ikametgah bilgisi ekrana otomatik olarak gelecek. Tebliğin farklı bir adrese gönderilmesinin talep edilmesi halinde farklı adres kısmına yeni adres yazılması gerekiyor. Yazılmış olan yeni adresin il ve ilçe kısımlarının da doldurulması gerekiyor.
BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, Banka Sandığı veya yurt dışından aylık alınması durumunda, 'Aylık Alıyor mu?' kutucuğunda yer alan 'Evet' ya da 'Hayır' seçeneklerinden birini işaretleyin.
İleri butonu ile bir sonraki sayfaya geçiş yapın, 'Başvur' kutucuğuna tıkladığınızda başvuru SGK'ya gönderilir.