EYT teşviki kalkıyor, sigorta primleri artıyor: İşverene kötü haber

EYT teşviki kalkıyor, sigorta primleri artıyor: İşverene kötü haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmeye devam eden Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, emekli aylıklarının en düşük 12.500 TL olarak ödenmesini öngören önemli bir düzenleme içeriyor. Bunun yanı sıra, işverenleri yakından ilgilendiren iki önemli düzenleme de teklifte yer alıyor. İşte o detaylar

Milliyet’ten Cem Kılıç’ın haberine göre; Meclis’te ilk yedi maddesi kabul edilen teklifin önümüzdeki hafta kabul edilip Çarşamba gününe kadar Resmi Gazete’de yayımlanması durumunda, Ağustos ayından itibaren işverenler için işçi çalıştırmanın maliyeti artacak. Mevcut durumda işverenler, işçilerin brüt ücretlerinden yüzde 15 prim kesip SGK’ya aktarıyor ve brüt ücret üzerinden yüzde 22,5 işveren primi ödüyor.

Primlerini düzenli ödeyen işverenler için bu oran, 5 puanlık teşvik ile yüzde 17,5’e iniyor.

Kısa Vadeli Sigorta Prim Oranı Yükseliyor

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranının tamamı işveren tarafından ödeniyor. Hali hazırda yüzde 2 olarak uygulanan bu prim oranının, düzenleme sonrası yüzde 2,25’e çıkarılması hedefleniyor. Bu düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi takip eden ay başından itibaren yürürlüğe girecek. Ağustos ayından itibaren işverenlerin işçileri adına ödedikleri kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25’e yükselecek. Bu artış, işverenler için asgari ücrette 50 TL, diğer ücret seviyelerinde ise brüt ücretin yüzde 0,25’i kadar ek maliyet anlamına gelecek. Örneğin, sigorta primine esas kazancı 80.000 TL olan bir işçi için işveren, hali hazırda 1.600 TL kısa vadeli sigorta kolları primi öderken, düzenleme sonrası bu rakam 1.800 TL’ye yükselecek ve 200 TL’ye varan bir ek maliyet oluşacak.

EYT Teşviki Kaldırılıyor

Geçtiğimiz yıl Mart ayında hayata geçen EYT düzenlemesi ile işverenlerin kalifiye işgücünü kaybetmemesi adına bir teşvik de yürürlüğe girmişti. Yalnızca EYT kapsamında ve yaş şartını tamamlamadan emekli olup aynı işyerinde 30 gün içerisinde çalışmaya devam eden işçiler için işverene 5 puanlık teşvik uygulanıyordu. Ancak, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaşırsa, bu teşvik kaldırılacak.

Emekli bir işçiyi çalıştıran işverenler, yüzde 22,5 sosyal güvenlik destek primi ve yüzde 2 kısa vadeli sigorta kolları primi olmak üzere toplamda yüzde 24,5 prim ödüyor. 5 puanlık indirimle bu oran yüzde 19,5’e iniyordu, böylece emekli olmayan işçi için ödenen yüzde 17,5’lik işveren primi ile arasındaki fark yalnızca 2 puan oluyordu. Ancak, EYT’lilere özel bu teşvikin kaldırılması, asgari ücret üzerinden çalıştırılan bir EYT’li emekli için işverene 1.050 TL ek maliyet getirecek. Bu durum, EYT’lilerin aynı işyerinde çalışmaya devam etmelerini zorlaştırabileceği gibi kayıt dışı istihdama yönelme riskini de artırabilir.

Sonuç

TBMM’de görüşülen yeni torba yasa, emekli aylıklarında önemli bir artış öngörürken, işverenler için de sigorta prim oranlarında artış ve EYT teşvikinin kaldırılması gibi önemli düzenlemeler getiriyor. Bu değişiklikler, işverenlerin maliyetlerini artıracak ve çalışma hayatında yeni dinamikler oluşturacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN