Eylül’e kadar toplanıyor, Ruslar kasalarla götürüyor! Hem kalitesi hem tadı hafızalara kazınıyor!

Eylül’e kadar toplanıyor, Ruslar kasalarla götürüyor! Hem kalitesi hem tadı hafızalara kazınıyor!

Bilecik'in verimli topraklarında yetişiyor hem kalitesi hem de tadıyla hafızaları kazanıyor. Temmuzda başlayan hasat Eylül ayına kadar devam ediyor hem Avrupa ülkeleri hem de Rusya'ya kasalarla gönderiliyor.

Şeftali ve nektari yetiştiriciliğinin yoğun olarak gerçekleştiği Bilecik'in Çerkeşli Köyü başta olmak üzere Beşevler, Oğulpaşa, Akçapınar, Eğricek, Sarıyazı, Hisarcık, Bereket, Ağlan ve Ciciler köylerinde de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanmıştır 92.332 liralık destek ile 229 dekarlık alanda 15 bin şeftali fidanı dikildi.

DEVLET DESTEĞİ SAĞLANIYOR

"Osmaneli Yaylaları Sulanıyor Tarımsal Üretim Katlanıyor Projesi" ile birlikte Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) destekleri ile kurulan Güneş panellerinden elde edilen elektrik ile göletlerden çekilen sular ile ürünler sulanıyor. Temmuz ayı ile başlayan hasat Eylül sonuna kadar devam ederken ilçede 22 bin dekarlık alanda bu yıl 42.000 ton şeftali ve nektari rekoltesi bekleniyor.

Bilecik'te üretilen şeftali ve nektarin Avrupa ülkeleri ve Rusya'ya ihraç ediliyor - Ekonomim

Çoğunu ihraç edilen ürünlerin bir kısmı Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde tüketilmek üzere kamyonlara dolduruluyor. 35 yıldır şeftali üreticisi olarak görev yapan Ali Arslan, meyve yetiştiriciliğinin yoğun olduğu bölgede soğuk hava deposu inşa ettiklerinin altını çizdi.

%50 DESTEK SAĞLANIYOR

1994'te kurulan soğuk hava deposunu 2017’de Tarım ve Orman Bakanlığından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamına alındığını belirten Arslan %50 hibe desteği kapasitesi artırımına gidildiğinin altını çizdi. Arslan, "Önce kendi ürünümüzü depolarız diye başladık ama işler farklı noktaya ulaştı. Bugün Çerkeşli'de iki, Pamukova'da bir tesisimiz bulunuyor. Bu yıl Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme IPARD Programı'ndan yüzde 50 hibe desteği almak için projemiz var. AB'ye göre ihracata yönelik daha hijyenik koşullarda modernize etmeyi planlıyoruz. Şu an bulunduğumuz depoda 1500 ton ama bu kapasiteyi artıracağız." şeklinde konuştu.

Bilecik'te üretilen şeftali ve nektarin ihraç ediliyor | Analiz Gazetesi

Tüccar Recep Alkış 4 yıldır şeftali ve nektari olarak soğuk hava depolarında işlendikten sonra piyasaya sürüldüğünü söyledi. Ürünlerin çoğunluğunun Rusya, Hollanda, Romanya, Almanya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ihraç edildiğini söyleyen Alkış, ihracatta bu yıl 2500 ton beklenti olduğunda altını çizdi. Bunun yanı sıra hiçbir piyasaya gönderim yaptıklarını belirten Alkış, günde 15 tır sevkiyat yaptığını belirterek 150 civarında işçinin şeftali ve nektari bahçelerinde hasat yaptığını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN