Evde bakım yardımına zam, kimseyi memnun etmedi! Yoksulluk sınırının yanından bile geçmiyor

Evde bakım yardımına zam, kimseyi memnun etmedi! Yoksulluk sınırının yanından bile geçmiyor

Engelli birey ve yakınlarına ödenen 'Evde Bakım Yardımı' artırıldı fakat Türkiye'de açlık sınırı 18 bin 978 TL ve engelli yakınları genelde bir işte maaşlı çalışmaktan feragat ediyor. İşte detaylar...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, engelli birey ve yakınlarına verilen 'Evde Bakım Yardımı' kapsamında temmuz ayında 555 bin kişiye toplamda 4.1 milyar TL ödendiğini açıkladı.

EVDE BAKIM YARDIMI NE KADAR 2024?

Engelli ve yakınlarının geçinmesi için hak sahibi başına aylık 7 bin 608 TL düşüyor. Temmuz ayı memur maaş katsayısındaki yeni düzenlemeyle bu yardım 9 bin 77 TL'ye çıktı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, engelli bireylerin temel ihtiyaçlarına tam olarak ulaşmaları için politika geliştirdiklerini söylüyor, fakat zamlı engelli aylığı dahi 9 bin 77 TL.

Diken'de yer alan habere göre, bu para, Bakan Göktaş'ın bahsettiği temel ihtiyaçlara göre hesaplanan ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (TÜRK-İŞ) göre 61 bin 820 TL olan yoksulluk sınırının yanından geçmiyor.

EVDE BAKIM YARDIMI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Ailede sadece bir kişi evde bakım maaşından yararlanabiliyor.

Engelli aylığı alabilmek için koşullar şöyle:

* Aile içi kişi başına düşen gelir 11 bin 335 TL'yi aşmayacak.

* Kişi yüzde 50 oranında engeli olacak.

* Engelli bireyin veya ona bakmakla yükümlü kişilerin sosyal güvencesi olmayacak.

Dolayısıyla engelli yakınları genelde asgari ücretle çalışma olanağından bile feragat ederek sosyal güvencesi olmayan bir ev işçisine dönüşüyor. Sosyal yardımlar, on binlerce engelli ve yakınlarını 18 bin 978 TL olan açlık sınırının dahi altında bırakıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN