Eskişehir'deki saldırının ardından oyun bağımlılığı tartışması: Video oyunlarıyla saldırganlık arasında bağ var mı?

Eskişehir'deki saldırının ardından oyun bağımlılığı tartışması:  Video oyunlarıyla saldırganlık arasında bağ var mı?

Eskişehir'deki bıçaklı saldırısının ardından saldırıyla "oyun bağımlılığı" ile ilişkilendirilmesi, kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Uzmanlar, bilgisayar oyunları ile saldırganlık arasında bilimsel bir bağ olmadığını belirterek bu tür iddiaların yanlış ve sezgisel olduğunu belirtti.

Eskişehir’de 12 Ağustos'ta 18 yaşındaki Arda K.'nin sosyal medyada canlı yayın yaparak bir çay bahçesinde beş kişiyi bıçakla yaralamasının ardından, saldırının nedeninin "oyun bağımlılığı" olduğuna dair iddialar ortaya atıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bu saldırıyı "dijitalleşme ve oyun bağımlılığı" ile ilişkilendirerek, olayın bu bağımlılıkların gençlerin sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini gösterdiğini savundu. Göktaş, daha önce de oyunların olumsuz etkilerinin neden olduğu vakalarla karşılaştıklarını belirtti ve dijital bağımlılıkla mücadelede kararlılık mesajı verdi.

Gazete Duvar'dan Mühdan Sağlam'ın haberine göre, Bakanın açıklamalarının ardından uzmanlar, saldırıyla bilgisayar oyunları arasında bir bağ kurmanın bilimsel temele dayanmadığını belirterek itiraz ettiler. İletişim uzmanı Ümit Alan ve Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sinan Alper, 1970’lerden bu yana yapılan araştırmalarda bilgisayar oyunlarıyla saldırganlık arasında doğrudan bir ilişki bulunamadığını vurguladılar. Alper, dışlanma hissinin saldırganlıkla ilişkili olduğunu, ancak video oyunlarıyla doğrudan bir bağlantı kuran güvenilir bir çalışmanın bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, teknolojinin ilerlemesiyle eski nesillerde oluşan panik durumunun, geçmişte kitap ve radyo gibi yeniliklerde de görüldüğünü hatırlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN