Türkiye'yi derin bir acıya sürükleyen depremde Hatay'ın Erzin ilçesindeki binaların biri bile yıkılmadı. Can kaybının da olmadığı ilçenin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, bunun kaçak yapılaşmayla mücadelenin sonucu olduğunu vurguladı. Elmasoğlu, depremden önce kimi zaman vatandaşlardan tepki gördüğünü ancak kendisinin vicdanının rahat olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ile 7.6'lık deprem 10 ilde büyük yıkıma sebep oldu. 6 Şubat'ta meydana gelen deprem nedeniyle 10 ilde OHAL ilan edildi, can kayıpları 20 bini aştı. Depremden sonra başlayan arama-kurtarma çalışmaları bugün 6. gününe girerken enkazdan halen mucize haberleri de geliyor.
Öte yandan depremde yıkılan binalar Türkiye'nin diğer gündemi oldu. Vatandaşlar yeni yapılan binaların dahi yıkılmasını sorguluyor. Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş'tan gelen bir görüntü ise depreme dayanıklı binanın hayat kurtardığını bir kez daha gözler önüne serdi. Etrafındaki tüm yapıların yıkıldığı İnşaat Mühendisleri Odası’nın Kahramanmaraş İl Temsilciliği binası sağlam bir şekilde ayakta kaldı.
Enkazın içinde bir tek TMMOB binası sağlam kaldı: Deprem onu yıkamadı
HATAY'IN İLÇESİ ERZİN'DE YIKIM YOK
Hatay'ın Erzin ilçesi de depremden hasar almadan çıktı. Dikkat çeken ilçenin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, yıkımın olmamasında kaçak yapıyla mücadelenin önemine vurgu yaptı. Avukat olan ve CHP'den belediye başkanı seçilen Elmasoğlu, bir vatandaşın depremden önce kendisine bina izni vermediği bir vatandaşın tepki gösterdiğini de anlatarak şunları söyledi:
"Ben herhangi bir şekilde kaçak yapıya müsaade etmedim, kendi adıma söyleyeyim. Bazen kızdılar, 'Türkiye'nin tek doğrusu sen misin' dediler... Kendi adıma çok vicdanım rahat, hiçbir şekilde kaçak inşaata izin vermedik. Ama vatandaşımız izin vermezseniz de bir yolunu bulup bir şekilde kaçak inşaatı yapan var. Kaçak inşaattan ceza yazdığımız kesimler ama bir şekilde duyulduğu zaman bu insanlar bu kaçak yapılaşmanın önünü yüzde yüz kesemezseniz de belli bir aşamada kesebiliyorsunuz. En azından kendi adıma bir sorumluluk duymuyorum baktığınız zaman.
'SEN BENİM BİNAMI YAPTIRMADIN'
Depremden üç - beş gün öncesinde bir vatandaşımız selam verdi, ben selam verdim. Biliyorum biraz sıkıntılı olduğunu çok şey yapmadı. Hayırdır dedim bir şey mi var? Sen biliyorsun dedi, hayırdır dedim “Sen benim binayı yaptırmadın" dedi. Başka yerlerde yapıldı şudur budur ben dedim kimseye izin vermedim dedim bu konuda. Varsa da biz cezasını yazdık gerekeni yaptık diye insanlar bu şekilde alışmışlardı, yani ben onlara da bir şey diyemiyorum."
TAVŞANCIL DA GÖLCÜK DEPREMİ'NDE AYAKTA KALMIŞTI
Büyük felakette 1999 yılındaki 17 Ağustos depreminde bütün civar ilçeleri yıkılan ancak bir yapının dahi zarar görmediği Kocaeli’nin Dilovası ilçesine bağlı Tavşancıl akıllara gelmişti. BBC Türkçe, Tavşancıl'ın depremden nasıl etkilenmediğini araştırmış ve 1989 yerel seçimlerinde belediyenin başkanlığını kazanan Salih Gün'ün belediye olarak uyguladığı adımları aktarmıştı.
BİLİM İNSANLARINA BAŞVURMUŞTU
Gün, başkan seçildikten sonra imar planı için Kocaeli Üniversitesi’nden bilim insanlarına başvurmuştu. Bilim insanları hazırladıkları zemin etüt raporunda deprem riskine dikkat çekti. Beldenin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığı belirtilerek, buna uygun bir plan çizildi. Gün tam da bu rapora uygun adımlar atmıştı. Mahalle sakinleri Gün’ün o zaman tepki görse de en fazla üç katlı binalara izin verdiğini belirtti.
1999 depreminin savcısı Ali Özgündüz 'asrın felaketinin' suçluları konusunda uyardı
Depremde hayatını kaybeden Şeyma'nın paylaşımı yürekleri burktu: Melek demeyin hakkımızı arayın