Erdoğan'ın ardından Suriye'den de normalleşme çağrısı: Temel şart Türkiye'nin çekilmesi

Erdoğan'ın ardından Suriye'den de normalleşme çağrısı: Temel şart Türkiye'nin çekilmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO toplantısı dönüşü, "Bakanımı görevlendirdim bu dargınlığı bitirelim" açıklamasının ardından Suriye'den de yanıt gecikmedi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile normalleşme sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlık, Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesini ve 2011 öncesi duruma dönülmesini şart koştu.

Son zamanlarda sıkça gündeme gelen Suriye ile Türkiye arasındaki normalleşme sürecine dair Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yeni bir açıklama geldi. Bakanlık, iki ülke ilişkilerinin istikrarının, 2011 öncesi duruma dönülerek sağlanabileceğini belirtti.

"HALKLAR VE HÜKÜMETLER ARASINDA NET AYRIM YAPILMALI"

Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Suriye Arap Cumhuriyeti, halklar ile hükümetlerin Suriye'ye zarar veren politikaları arasında her zaman net bir ayrım yapma konusunda kararlıdır. Suriye, ülkeler arası ilişkilerin çatışma ve düşmanlık yerine sağlam temellere dayandığına inanır ve bu inancı sürdürmektedir" ifadeleri yer aldı.

"YASADIŞI GÜÇLERİN ÇEKİLMESİ VE TERÖRLE MÜCADELE ÖNEMLİ"

Normalleşme sürecinin temel taşlarının belirlendiği açıklamada, "Bu süreçte yasadışı olarak bulunan tüm güçlerin Suriye topraklarından çekilmesi ve hem Suriye Arap Cumhuriyeti'nin hem de Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden terör örgütleriyle mücadele edilmesi önceliklidir" denildi.

"2011 ÖNCESİ DURUM GERİ DÖNMELİ"

Açıklamanın devamında, "Suriye Arap Cumhuriyeti, Türkiye-Suriye ilişkilerinin düzeltilmesi için samimi çaba gösteren kardeş ve dost ülkelere teşekkür eder. İki ülke arasındaki ilişkilerin, 2011 öncesi duruma dönülmesi ile güvenlik ve istikrarın sağlanabileceğini vurgular" ifadesine yer verildi.

ESAD GÖRÜŞMELERE AÇIK OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 26 Haziran'da Rusya lideri Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev ile Şam'da yaptığı görüşmede, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için tüm girişimlere açık olduklarını ifade etmişti. Esad, Türkiye'nin Suriye'nin egemenliğini tanıdığı sürece ilişkilerin geliştirilmesi yönünde görüşmelere hazır olduğunu belirtmişti.

Suriye'den yapılan açıklama şu şekilde:

“Suriye-Türkiye ilişkilerine ilişkin pozisyon ve açıklamaların devam ettiği bir dönemde, Suriye Arap Cumhuriyeti, gerçekler ve olayların kanıtladığı üzere, bir yandan halklar ile diğer yandan Suriye’ye ve ülkelerine zarar veren hükümetlerin politika ve uygulamaları arasında net bir ayrım yapmak konusunda her zaman istekli olduğunu hatırlatmak ister. Gerçekler ve olaylar bunu kanıtlamıştır.

Suriye, ülkelerin çıkarlarının çatışma veya düşmanlığa değil, aralarındaki sağlam ilişkilere dayandığına dair katı bir inanca dayanıyordu ve hala da öyle. Buna dayanarak Suriye, kendisi ve bu ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmek için ortaya konan çeşitli girişimlere olumlu yaklaşma konusunda istekliydi. Aynı şekilde, Suriye-Türkiye ilişkilerini düzeltmeye yönelik girişimlere de olumlu yaklaşmıştır ve bu girişimlerin sonucunun medyatik bir amaç değil, somut gerçeklere dayanan ve devletler arasındaki ilişkileri belirleyen ilkeler üzerine inşa edilen bir süreç olmasını savunmaktadır. Bu ilkelerin temeli, devletlerin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı, güvenlik ve istikrarını tehdit eden her şeyle mücadele etmek ve iki ülkenin ve halklarının ortak çıkarlarına hizmet etmelidir.

Bu bağlamda, herhangi bir girişim, ilişkilerin normal hale dönmesini sağlamak amacıyla açık temellere dayanmalıdır. Bu temellerin başında, yasa dışı olarak Suriye topraklarında bulunan güçlerin çekilmesi ve sadece Suriye’nin değil, Türkiye’nin de güvenliğini tehdit eden terörist gruplarla mücadele yer almaktadır.

Suriye Arap Cumhuriyeti, Suriye-Türkiye ilişkilerini düzeltmeye yönelik samimi çabalar gösteren dost ve kardeş ülkelere teşekkürlerini ve takdirlerini sunar ve iki ülke arasındaki ilişkilerin doğal haline dönmesinin, 2011 öncesinde var olan duruma dönüşü gerektirdiğini vurgular. Bu, iki ülkenin güvenliği, barışı ve istikrarı için temel unsurdur.“

ERDOĞAN: "BARIŞ EN ÇOK BİZE FAYDA SAĞLAR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi dönüşünde Suriye ile ilgili açıklamalarda bulunmuş ve "Görevi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a verdim. Dışişleri Bakanım, muhataplarıyla görüşerek yol haritasını belirleyecek. Suriye'de adil bir barışın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim de çıkarımıza. Suriye’de inşa edilecek barış, en çok bize fayda sağlayacak. Bu süreç olumlu gelişiyor ve yakın zamanda somut adımlar atmayı umuyoruz" demişti.

1kapak-004.jpg

"ABD VE İRAN DA SÜRECİ DESTEKLEMELİ"

Erdoğan, "ABD ve İran’ın bu olumlu gelişmelerden memnuniyet duymasını ve çekilen acıların son bulması için süreci desteklemesini bekliyoruz. Biz Suriye’de barış istiyoruz ve bu çağrımıza destek bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

ÖZGÜR ÖZEL ARABULUCU OLMAK İSTEMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erdoğan ile Esad arasında arabulucu olabileceğini söylemiş ve "Önce Esad Türkiye ile masaya oturmaya ikna edilmeli. Ben Esad’ı masaya oturmaya ikna edebilirim" demişti. Erdoğan ise Özel’in arabulucu teklifine, "İlişki kurulmaması için hiçbir sebep yok. Geçmişte de Esad ile görüştük, yine görüşebiliriz" yanıtını vermişti.

ERDOĞAN: "DAVETİMİZ HER AN OLABİLİR"

Erdoğan, Türkiye ile Hollanda arasında oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası çeyrek final maçını izledikten sonra yurda dönerken yaptığı açıklamada, "Biz davetimizi yapacağız. Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirmek istiyoruz. Davetimiz her an olabilir. Türkiye’de görüşme konusunda Putin ve Irak Başbakanı'nın yaklaşımları var" demişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN