En düşük emekli maaşı asgari ücreti bulacak... Memur ve emekliler sevinecek: İşte konuşulan zam oranı

En düşük emekli maaşı asgari ücreti bulacak... Memur ve emekliler sevinecek: İşte konuşulan zam oranı

Milyonlarca emekli zamla ilgili gelişmeleri dikkatle takip ediyor! En düşük emekli maaşı ise asgari ücreti bulacak! Memur ve emeklileri sevindirecek! İşte konuşulan zam oranı...

Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre enflasyon beklentilerinde değişiklikler yaşandı. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre yıl sonu enflasyon beklentisi, bir önceki ankette yüzde 43,64 iken, bu ankette yüzde 43,52 olarak güncellendi.

ENFLASYON FARKI NASIL HESAPLANACAK?

2 bin 354 liraya kadar nakit destek! 18 yaş üzerine veriliyor! SGK'dan düzenli maaş hesaplara yatıyor! - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Yeni enflasyon tahminlerine göre memur ve emeklilere yılın ilk yarısı için ödenecek enflasyon farkı merak konusu oldu. Mayıs ayına kadar kesinleşen enflasyon verisi Ocak-Mayıs dönemi için yüzde 22,72 olarak belirlenirken, Haziran ayı enflasyonunun yüzde 2,52 olacağı öngörülüyor. Bu tahmine göre, 2024'ün ilk yarısında toplam enflasyon yüzde 25,81 olarak hesaplanmakta. Bu oran, SSK ve Bağkur emeklilerinin alacakları maaş farkını belirleyecek.

MEMUR MAAŞLARINA ENFLASYON FARKI NE KADAR OLACAK?

Bankalar Maaşlara Haciz Koyabilir mi? - Kılıç Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme çerçevesinde 2024 yılı ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı için ise yüzde 10 zam oranı belirlenmişti. Eğer ilk yarı enflasyon verisi yüzde 25,81 olarak gerçekleşirse, memur ve memur emeklilerine yüzde 20,34 oranında ek maaş farkı ödenecek.

REFAH PAYI İÇİN ÜÇ FARKLI FORMÜL

Devletten 150 bin TL'lik 2 yıl geri ödemesiz, faizsiz kredi! Başvurular o tarihte başlıyor

Kamuoyunda refah payı ile ilgili üç farklı formül konuşuluyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, bu konuda şu açıklamalarda bulundu: "Refah payı olarak kamuoyunda üç rakamdan bahsedilmektedir. Bunlar %5, %10, %15 olarak söylenmektedir. Bana göre en güçlü tahminin %5 oranında olacağını varsayıyorum. Eğer bu şekilde belirlenirse SSK, Bağkur emeklisi %25,81 + % 5 refah payı ile birlikte %30,81 oranında zam alacaktır. Diğer varyasyonlarda ise kabaca %35 ve %40 olacağını söylemek mümkündür. Özellikle SSK ve Bağkur emeklileri ile memur emeklilerine zam eşitleme formülü uygulanırsa memur emeklileri %5 oranında daha fazla refah payını alacaktır. Memurlarımıza ise 2023 yılı Temmuz ayında 8.077 TL seyyanen zam verildi. O sebepten dolayı memurlarımıza bir refah payı beklentisi içerisinde değilim."

KÖK MAAŞLARDA DÜZENLEME BEKLENİYOR

Bankalardan sıfır faizli kredi kampanyası | Ekonomi Haberleri

Kök maaşlarla ilgili düzenleme beklentisi de gündemde. Yılmaz, "Kök maaşlar ile ilgili mutlaka bir düzenleme geleceğini tahmin etmekteyim. Çünkü verilen enflasyon farkları kök maaşlara gelmektedir. Özellikle kök maaşı 8.000 TL’nin altında kalanlara maalesef hissedilir bir maaş farkı gelmeyeceği için bir düzenlemenin elzem olacağını söylememiz gerekli" dedi. 2000 yılı öncesi intibak yasası ile yapılan düzenlemelerin 2000 sonrası maaşlara da getirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, aksi takdirde her altı aylık dönemde aynı hesaplamaların tekrarlanacağını ifade etti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

KOSGEB destek ücret limitini arttırdı – Hasan YAPICI​​​​​​​

Kamuoyunda en düşük emekli maaşının seyyanen zam yapılarak taban aylığın 10.000 TL'ye çıkarılacağı ve sonrasında enflasyon farkının uygulanacağı konuşuluyor. Yılmaz, "Benim tahminime göre 10.000 TL’lik en düşük emekli aylığı 12.500 TL veya 15.000 TL arasında bir rakama getirilecektir" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN