Türkiye'de herkes bol bol tüketiyor, İspanya'dan sonra en çok Türkiye'de üretiliyor. 2022 rakamlarına göre listenin zirvesine yerleşiyor tüm zamanların en yüksek rakamları kayda geçiyor. Türkiye rekor üstüne rekor kırıyor.
Sofralardan eksik edilmeyen ürünlerin başında gelen zeytin hem kahvaltılarda atıştırmalık olarak hem de yemeklerde yağ olarak kullanılmaktadır. 2022 rakamlarına oranla topladık zeytin üretiminde dünya lideri konumunda yer alan Türkiye zeytinyağı üretiminde İspanya'dan sonra ikinci konumda yer almaktadır. 2022'de %71 artış ile 2 milyon 976 bin 654 ton zeytin ve %79 artışta 421 bin 717 tona ulaşan zeytinyağı üretimi tüm zamanların rekoru oldu.
ÜRETİCİLERİ BİR ARAYA GETİRİYOR
Yerel ürünlerin ve üreticilerin desteklenmesi amacıyla 6 yıldır düzenlenen Hapimag Sea Garden Hasat Günü etkinliği yerel zeytin üreticileri ve sektörün profesyonellerini de bir araya getiriyor. Kuruldukları günden bu yana yöresel değerlere sahip çıkma misyonunu elinde tutan Hapimag Türkiye, İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Hollanda Operasyonları Ülke Direktörü Kerem Demirkol, "Ülkemiz zeytin konusunda dünyanın lider üreticilerinden biri. Bu yıl 30’uncu yaşımızı kutlarken yerel ürün ve üreticilere destek olmak, yöresel lezzetleri evrensele taşımak amacıyla altı yıl önce başlattığı ‘Sea Garden Hasat Günü’ etkinliklerine devam ediyoruz. Sürdürülebilirliğe ekolojik, ekonomik ve sosyal olmak üzere bütünsel şekilde yaklaşıyoruz” şeklinde konuştu.
KENDİ ÜRETİMİNE DESTEK
Sürdürülebilirlik ilkesinin benimsendiği belirtilirken Hapimag Sea Garden Resort Bodrum’da Ege’nin bereketli topraklarında yetiştirilen doğal ürünleri mutfakları ulaştırıyor. Yemek artıkları ve Organik atıkların gübreye dönüştürülerek tesisteki bahçe ve zeytinliklerde kullanıldığını belirten demir kol, artan gübrenin de çevre köylerde yaşayan üreticilere dağıtımın dağıtımının yapıldığını söyledi.
Sürdürülebilirlik stratejisi ile birlikte yerel ürünlerin üretiminin desteklendiğini ifade eden Demirkol, mutfaklarda hazırlanan yemeklerin misafirlerin beğenisine sunulduğunu aktardı. Hapimag Sea Garden olarak yıllardır soğuk sıkım usulü kendi zeytinyağlarını ürettiğini ifade eden demir kol, tesis içerisinde bulunan mandalina ağaçlarından toplanan Bodrum mandalinalarının meyve suyu ve reçel olarak üretildiğini de belirtti. Tesiste yer alan Keçiboynuzu ağaçlarının toplanması ile birlikte kurabiye ve tatlı gibi ürünlerin yapıldığını da ifade eden Demirkol, yakın zamanda kurulması beklenen kovanlar aracılığıyla tesiste organik bal üretimi yapılacağının sinyallerini de verdi.
Yerel üreticileri her daim destek sağlayan tesis misafirlere servis edilen ekşi mayalı ekmeklerde kullanılan karakılçık ununu da yakınlardaki Karaova Bölgesi'nden temin etmektedir. Yöre halkı tarafından üretilen şarap, incir, gambilya bakla gibi mahsullerde menülerde bulunuyor.
ÇOCUKLAR UNUTULMADI
Tesiste hasat günleri vesilesi ile çocuklar için düzenlenen etkinlikler de dikkat çekiyor. Çocuklara çevre bilinci kazandırmak amacıyla fidan dikimi, zeytin hasadı ve zeytinyağı sıkımı gibi etkinlikler sağlanırken çevrenin korunarak gelecek nesillere aktarılması için sürdürülebilir yaşam farkındalığı oluşturuluyor.