Emeklilikte yaş sil baştan! Artık hayal olacak

Emeklilikte yaş sil baştan! Artık hayal olacak

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren emeklilik sisteminde bir kez daha değişiklik yapılması gündemde. Hükümet, emeklilik yaşının yükseltilmesi ve prim gün sayısına göre maaş hesaplama formülünün yeniden düzenlenmesi üzerinde çalışıyor.

EMEKLİLİK YAŞI VE PRİM GÜN SAYISINDA DEĞİŞİKLİK

Yeni düzenleme kapsamında, emeklilik yaşının ve sigorta sürelerinin yeniden belirlenmesi planlanıyor. Buna göre, herkesin ödediği prim gün sayısına göre maaş alacağı bir sistem getirilecek. Teknik olarak kök maaşın en düşük emekli maaşına eşitlenememesi nedeniyle, 6 ayda bir yasa çıkarmak yerine alternatif bir formül uygulanacak.

SOSYAL DESTEKLER ARTIYOR

Geçim sıkıntısı çeken düşük emekli maaşı alanlar için sosyal destekler sağlanacak. Bu destekler arasında yol, gıda, ulaşım, yakıt ve kira yardımları bulunacak. Yapılan çalışmalara göre, mevcut durumda kadınlar için 58 ve erkekler için 60 olan emeklilik yaşı, kadınlarda 60, erkeklerde ise 65’e yükseltilecek. Ancak, bu değişiklik EYT ile getirilen hakları etkilemeyecek.

HÜKÜMETİN ÇALIŞMALARI

Ekonomi gazetesinden Besti Karalar’ın edindiği bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile AKP’nin ekonomi kurmayları, emeklilik sistemini değiştirmek için çalışmalara başlamış durumda.

En düşük emekli aylığı belirli bir limite getirilecek ve artık bu maaşlara hazine desteği verilmeyecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, geçinemeyen ve düşük emekli maaşı alan dar gelirlilere çeşitli sosyal destekler sağlanacak. Kira yardımı ise nakit olarak verilecek.

REFORM PAKETİ VE GEÇİŞ SÜRECİ

AKP’nin üzerinde çalıştığı reform paketinin 2025 bütçesi sonrasında ele alınması bekleniyor. Kademeli bir geçiş sürecinin de öngörüldüğü belirtiliyor.

Yeni düzenlemelerle birlikte, emeklilik sisteminin daha sürdürülebilir ve adil hale getirilmesi amaçlanıyor. Emeklilik yaşının yükseltilmesi ve prim gün sayısına göre maaş hesaplama formülü, emeklilik sisteminde köklü değişikliklere yol açacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN