Elektrik faturalarının düşük gelmesini isteyenler bu yöntemleri uygulayarak faturalarını yüzde 45 indirimli ödeyebilir. İşte elektrik faturasını düşüren tasarruf yöntemleri...
Elektrik faturanız çok yüksek geliyorsa, özellikle çamaşır ve bulaşık makineleri için çalıştırma saatlerini gözden geçirebilirsiniz. Enerji giderini düşürmek isteyenler tasarruf yolları arıyor. Küçük değişiklikler, faturaların belli oranlarda düşmesini sağlayabilir.
EN PAHALI ZAMAN DİLİMİ 17.00 İLA 22.00 SAATLERİ ARASI
06.00-17.00 arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimidir. 17.00-22.00 arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi 22.00-06.00 arası gece dönemidir.
FİŞLERİ PRİZDEN ÇEKİN
* Kullanmadığınız lambaları kapatın.
* Ampul alırken alıştığımız akkor ampul yerine LED ampul seçin.
* Enerji verimliliği sağlayan cihazlar kullanın.
* Kullanılmayan cihazların fişlerini prizden çekin, çünkü fişi prize takılı olan aletler, az da olsa elektrik tüketmeye devam eder. Ya da tasarruflu prizler kullanın. Dimmer priz ve anahtarlar da daha az elektrik tüketilmesine yardımcı olabilir.
* Yalıtımda da enerji verimliliğine uygun malzeme ve teknoloji kullanın.
* Sıcak su deponuzun ve borularınızın yalıtımını da ihmal etmeyin.
* Hayatınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde düzenleyin.
* Radyatörlerin önünü her daim açık tutun. Klimaları doğrudan güneş ışığı almayan yerlere yerleştirin.
BOŞ ODALARI ISITMAYIN
* Kullanmadığınız odaları ısıtmayın. Isıttıklarınız için ideal ısı seviyesi 21-22 derecedir. Klimaları da buna göre çalıştırabilirsiniz.
* Çatıya yerleştirilecek güneş enerji panelleriyle elektrik faturası aşağı çekilebilir. Güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.
* Buzdolabınızı 3-5 derece aralığında çalıştırın ama öncelikle arkası ve yanları hava alabilecek bir yere koyun. Derin dondurucu için ideal ısı ayarı ise eksi 18 derecedir. Buzdolabının kapağını çok sık açıp kapatmaktan kaçının.
* Sıcak yemeği buzdolabına hemen koymayın.
* Buzluktan çıkardığınız yemeklerinizi pişirmeden evvel çözülmesini bekleyin.
SIK SIK AÇIP KAPAMAYIN
* Fırın yemekleriniz için seramik veya cam malzeme kullanın. Fırında pişen yemeği kontrol etmek için sürekli fırının kapağını açıp kapatmayın. Çünkü fırınınızın kapağını her açtığınızda ısı enerjisinin büyük bir bölümünü kaybedersiniz. Fırının lambasını kullanarak bu işi yapmayı çalışın.
* Yemekleri fırınınızın üst raflarına koyun. Böylece, pişirme sürenizi azaltın.
* Tencere ve tavanızın genişliği ocak ile aynı boyutta olsun, boş yere havayı ısıtmayın. Ocakta yemek yaparken kullandığınız kapların kapağını kapalı tutun.
* Ütü yaparken kıyafetleri toplu ütülemeye dikkat edin. Ütünüzü ısıtırken harcadığınız enerji daha fazla malzemeyi ütülemeye yarasın.
* Çamaşır ve bulaşık makinelerini dolmadan çalıştırmayın. Makineleri 'eko program' modunda kullanmayı tercih edin.
* Telefonlarınız şarj olduktan sonra şarj aletini prizden çıkarın.
ÇAMAŞIRLARI NEMLİYKEN ÜTÜLEYİN
Giyeceklerin düzgün bir şekilde asılması ütü ile daha az vakit geçirilmesini sağlar, böylece daha az enerji tüketilir. Ütünün ısısı yeterli olacağından ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce fişten çekin. Ütünün termostatını kumaş cinsine göre en düşük seviyeye ayarlamak tasarrufa yardımcı olur.
Ütüyü satın alırken buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek, termostat ayarlı ve şebeke suyu kullanımına uygun olmasına özen gösterilmeli. Çamaşırlar nemliyken toplayıp ütülemek önemli. Bu yöntemle ütü ile daha az vakit geçirilir ve maksimum elektrik tasarrufu sağlanır.
KETTLE'I FİLTREYLE KULLANIN
Kışın çok kullanılan ev aletlerinden biri de elektrikli su ısıtıcısı (kettle). Hava soğuk olduğu için sürekli çay kahve içme ihtiyacı bu ürünün kullanımını da artırıyor. Ancak kettle, en çok elektrik harcayan ev aletlerinden. Bu nedenle kettle kullanırken de dikkatli olmak gerekiyor. vKettle'da oluşan kireç ve tortuları sık sık temizlemek, cihazı filtreyle kullanmak önemli. Bunlar dışında yalnızca ihtiyaç kadar su ısıtılmalı.
ŞOFBENLERDE SU SIZINTILARINA DİKKAT!
Elektrikle su ısıtmak, doğalgaza kıyasla oldukça masraflı. Elektrikli ısıtıcı kullanmak yerine kombiden faydalanmak elektrik tasarrufu sağlar. Eğer ısıtıcı kullanılıyorsa şofben, kullanılacak yere yakın olmalı (en fazla 6 metre). Sıcak su boruları izole edilmiş olmalı. Termostat ısısı maksimum 50 dereceye ayarlanmalı. Elektrikli ısıtıcılarda su sızıntılarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Varsa hiç zaman kaybetmeden onarım yapılması şart.
Çok soğuk bir bölgede yaşamıyorsanız, geceleri ve evden çıkarken ısıtmayı kapatın. Ayrıca kullanılmayan odaların kapılarını kapatmak da evdeki mevcut ısıyı verimli kullanma konusunda önemlidir. Fakat evden çok uzun süre ayrılmıyorsanız, kombinizin yeniden çalışırken harcayacağı enerji göze alındığında, tasarruf açısından kombiyi 16 derecede bırakmanız tavsiye edilir.
SAÇ KURUTMA MAKİNESİ
Yazın güneşin ve sıcak havanın yardımıyla saç kurutma makinesini neredeyse hiç kullanmıyoruz. Ancak kışın bu alet olmazsa olmaz. Saç kurutma makinesi kullanımında tasarruf sağlamak için saçı önce havlu ile iyice kurulayıp ardından makineyi kullanmak gerekiyor. Bir başka önlem ise düşük sıcaklıkta kurutmak. Böylece saçlara da zarar verilmemiş olur.