El Nino gidiyor La Nina geliyor: Sıcaklıklar yerini serinliğe bırakacak

El Nino gidiyor La Nina geliyor: Sıcaklıklar yerini serinliğe bırakacak

Dünya Meteoroloji Örgütü, küresel sıcaklıkların artmasına neden olan "El Niño" hava olayının sona erme belirtileri gösterdiğini ve yıl sonuna doğru gezegeni serin tutan "La Niña" hava koşullarının geri dönmesinin muhtemel olduğunu açıkladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), El Niño'nun sona erme belirtileri gösterdiğini açıkladı. Ancak, küresel ısınmanın devam edeceği ve aşırı hava koşullarının süreceği uyarısında bulunuldu.

WMO tarafından yayımlanan son raporda, geçen yıldan bu yana etkili olan El Niño'nun artık sona erme belirtileri gösterdiği belirtildi. Raporda, 2020'den 2023'ün sonuna kadar etkili olan La Niña'nın soğutucu etkisine rağmen, son dokuz yılın kayıtlara geçen en sıcak dönem olduğu vurgulandı.

LA NİÑA'NIN GERİ DÖNÜŞÜ

Raporda dikkat çeken bir diğer önemli bilgi ise, bu yılın temmuz-eylül döneminde La Niña'nın görülme olasılığının yüzde 60 olarak tahmin edilmesi. La Niña, El Niño'nun zıt etkisine sahip olup, genellikle küresel sıcaklıklarda düşüşe neden oluyor. Ancak uzmanlar, La Niña'nın soğutucu etkisinin, uzun vadeli küresel ısınma trendini durdurmada yetersiz kalacağını belirtiyor.

2023: REKOR SICAKLIKLARIN YILI

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett, 2023'ün Haziran ayından bu yana her ay yeni bir sıcaklık rekorunun kırıldığını ve 2023'ün, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğunu ifade etti. Barrett, "El Niño etkisinin sona ermesi, uzun vadeli iklim değişikliğinde bir duraklama anlamına gelmiyor," dedi.

Barrett ayrıca, gezegenin sera gazları nedeniyle ısınmaya devam edeceğini ve bu durumun, atmosferdeki ekstra ısı ve nemle birlikte hava koşullarının daha da zorlu olmasına neden olacağını vurguladı. "Olağanüstü yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları önümüzdeki aylarda önemli bir rol oynamaya devam edecek," dedi.

ERKEN UYARI SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ

WMO'nun birinci önceliğinin "herkes için erken uyarılar" olmaya devam edeceğini belirten Barrett, atmosferdeki ekstra ısı ve nemin hava koşullarını daha da zorlu hale getireceğine dikkat çekti. Erken uyarı sistemlerinin, aşırı hava koşullarına karşı hazırlıklı olmayı sağlayarak can ve mal kayıplarını azaltabileceğini ifade etti.

KÜRESEL ISINMANIN DEVAM EDEN TEHDİDİ

Uzmanlar, El Niño'nun sona ermesiyle birlikte geçici bir rahatlama yaşanabileceğini ancak bu durumun, uzun vadeli iklim değişikliği tehdidini ortadan kaldırmadığını belirtiyor. Barrett, "Gezegenimiz, ısıyı hapseden sera gazları nedeniyle ısınmayı sürdürecek," dedi. Bu durum, küresel ölçekte aşırı hava olaylarının artmaya devam edeceği anlamına geliyor.

Sonuç olarak, WMO'nun raporu, El Niño'nun sona ermesiyle birlikte geçici bir rahatlama getirse de, küresel ısınma ve aşırı hava koşullarının süreceği uyarısında bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN