Edirne'de Hıdırellez-Kakava coşkusu: Binlerce kişi akın etti

Edirne'de "baharın habercisi" olarak kabul edilen Hıdırellez-Kakava Şenlikleri için kente binlerce kişi akın etti. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen vatandaşlar başta Selimiye Camisi Meydanı, Tahmis Meydanı ve Sarayiçi'nde davul ve zurna eşliğinde oyunlar oynayarak baharın gelişini coşkuyla kutladı. Şenliklerden renkli görüntüler ortaya çıktı.

Edirne'de 4-5-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen, UNECSO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve "baharın habercisi" olarak nitelenen Hıdırellez-Kakava Şenlikleri için kente binlerce kişi akın etti.

9195575.jpg

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde gelen turistler, başta Selimiye Camisi Meydanı, Tahmis Meydanı ve Sarayiçi'nde davul zurna eşliğinde oyunlar oynayarak, renkli görüntüler ortaya koydu.

9194715.jpg

Roman müzik grupları eşliğinde başlarında Hıdrellez-Kakava tacı takmış gruplar dans edip, eğlendi.

9194729.jpg

Otellerin dolması nedeniyle bazı yerli turistler Kırklareli'ndeki oteller ile ilçelerde konakladı.

9194730.jpg

Edirne'ye yaşanan akın nedeniyle trafikte aksamalar meydana gelirken, valilik yoğunluk nedeniyle bazı önlemler aldı.

9194734.jpg

Valilik, il merkezine hafriyat ve ağır yük taşıyan kamyon gibi araçların şenliklerin bitimine kadar il merkezine girişinin yasaklandığını duyurdu.

9194732.jpg

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

9195892.jpg

"Hıdrellez-Kakava Şenlikleri dolayısıyla oluşan yoğun trafik akışının güvenle seyredebilmesi için il merkezinde hafriyat ve ağır yük taşıyan kamyon cinsi büyük araçların akşam Hıdrellez-Kakava Şenlikleri bitimine kadar trafikte seyrine izin verilmeyecek. Hıdırellez-Kakava şenlikleri dolayısıyla yoğunluk yaşanan bölgelerde trafik akışının güvenli olarak seyredebilmesi için Karaağaç mevkisinden il merkezi istikametine gitmek isteyen sürücülerin tarihi Tunca ve Meriç Köprüsü'nü kullanmalarına müsaade edilmeyecektir. Karaağaç'tan il merkezine dönecek sürücülerimizin Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve NATO köprülerini kullanması gerekmektedir. İl merkezinden Karaağaç istikametine gitmek isteyen sürücülerimizin tarihi Tunca ve Meriç Köprüsü'nü tek yönlü olarak kullanmasına izin verilecektir. Vatandaşlarımıza önemle duyurulur."

9195457.jpg

'EVDE NE VARSA TOPLADIK GİYDİK'

Kakava-Hıdrellez Şenlikleri için İstanbul'dan gelen Nurcihan Yurdakul, "Beylikdüzü'nden geliyoruz. Grup olarak böyle bir etkinliğe dahil olmak istedik. Evde ne varsa topladık giydik, hava da çok güzel olduğu için burada eğlenmeye geldik. Her sene Kakava'ya geliyoruz, bu sene hava da ambiyans da çok güzel." dedi.

9195459.jpg

'SABAH SUYUN BAŞINDA DİLEK DİLEYECEĞİZ'

Atiye Olgaç ise, "İzmir'den geliyoruz, ortam çok güzel, insanlar çok eğlenceli. Yaklaşık 50 kişilik grubumuzla geldik. Bu gece kalacağız. Yarın da belirli lokasyonları gezip geri döneceğiz. Sabah özellikle suyun başında dilek dileyeceğiz, dileklerimiz de hazır." diye konuştu.

9195898.jpg

'DİLEKLERİMİZİ YAZIP NEHRE ATACAĞIZ'

Zonguldak'tan gelen Hülya Akbulut, "Şenliklere ilk kez katılıyorum. Edirne'nin tarihi ve turistik yerlerini geziyoruz. Müzik eşliğinde eğleniyoruz. Hıdırellez dileklerimizi yazıp nehre atacağız, daha sonra da Kakava ateşi coşkusunu yaşayacağız." dedi.

9195460.jpg

İstanbul'dan gelen Sena Akbulut ise Edirne'yi çok beğendiğini ve şenliklerin renkli geçtiğini ifade etti.

9195559.jpg

KAKAVA ATEŞİ YAKILDI

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin de yapıldığı Er Meydanı'nın bulunduğu tarihi Sarayiçi yarımadasında bugün saat 15.45’te bin 400 yıllık gelenek olan Kakava ateşi yakıldı.

9196334.jpg

Kanuni Köprüsü'nde oluşturulan kortej Edirne Belediye Bandosu eşliğinde ateşin yakılacağı alana geldi.

9196336.jpg

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu programda konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne'nin tarihi günlerinden birini yaşadığını söyledi.

9196355.jpg

Hıdrellezin barış ve mutluluğun, birlik ve beraberliğin simgesi olduğunu ifade eden Vali Sezer, "Tarihin, medeniyetin, huzurun, barışın simgesi Edirne'ye yurt içi ve yurt dışından gelen herkesi misafir etmekten büyük mutluluk duyuyoruz." dedi.

9191755.jpg

Sezer, Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri'nin uluslararası kültürel bir değer olduğunu anımsattı.

9195897.jpg

Bu değerin Edirne'de bulunmasının büyük bir şans olduğu söyleyen Sezer, "Kakava ateşinin bolluk ve bereket için yanmasını, sağlık, huzur ve barış getirmesini diliyorum. Aynı zamanda dilekler dileniyor tüm dileklerin gönlünüzce olmasını dünyaya güzellikler getirmesini temenni ediyorum." diye konuştu.

9194714-001.jpg

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da koordineli bir hazırlık döneminin, başarılı bir organizasyonun ortaya çıkmasına katkı sunduğu için mutlu olduğunu söyledi.

9195894.jpg

Akın, dostluğun, kardeşliğin ve barışın kenti Edirne'nin bir marka şehir olduğunu ifade etti.

Kakava ateşinin, bereketin, demokrasinin, barışın, mutluluğun, adaletin, sağlığın, insanca yaşamanın ateşi olmasını dileyen Akın, şenliklerin hayırlı olmasını temenni etti.

9195893.jpg

Konuşmaların ardından Kakava ateşini simgeleyen odun yığınları, Vali Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Belediye Başkanı Akın, Çeribaşı Ocak, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve diğer protokol üyelerince tutuşturuldu.

9196341.jpg

ATEŞ ÇEVRESİNDE DANS EDİP EĞLENDİLER

Daha sonra binlerce kişi ateşin çevresinde dans etti. Fotoğraf sanatçıları da renkli görüntüler çekme imkanı buldu.

9196335.jpg

Konser ve dans gösterileriyle süren kutlamalar, yarın şafak sökmeden Tunca Nehri kenarında yapılacak programla devam edecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN