Dünyanın en iyi patlıcanlı yemekleri belli oldu: Türkiye lezzette zirvede

Dünyanın en iyi patlıcanlı yemekleri belli oldu: Türkiye lezzette zirvede

Taste Atlas, dünyanın en iyi patlıcanlı yemeklerini sıraladı. İlk sırada Türkiye'den hünkar beğendi yer alırken, 8'inci sırada Alinazik kebabı bulunuyor. Öne çıkan diğer yemekler arasında 11'inci sırada karnıyarık, 22'nci sırada patlıcan dolması ve 30'uncu sırada imam bayıldı var.

Dünya genelinde yemek kültürlerini araştıran Taste Atlas, 2024 yılı itibariyle patlıcan ile yapılan en iyi 10 yemeği açıkladı. Listenin ilk sırasında Türkiye'den dünyaya yayılan bir lezzet var. Taste Atlas'ın listesine göre dünyanın en iyi patlıcan yemeği Hünkar Beğendi oldu.

Listede ilk sırada hünkar beğendi yer alırken, 8'inci sırada ise Alinazik kebabı bulunuyor.
11'inci sırada karnıyarık, 22'nci sırada patlıcan dolması bulunurken, 27'nci sırada kızartma, 30'uncu sırada imam bayıldı, 34'üncü sırada dolma, 36'ıncı sırada turşu yer aldı.

38'inci sırada patlıcan salatası, 40'ıncı sırada şakşuka, 44'üncü sırada patlıcanlı kebap kendine yer buldu.

47'inci sırada islim kebabı, 55'inci sırada patlıcanlı pilav, 66'ıncı sırada ise mıcırık aşı yer aldı.

hunkar-begendi.jpg

1. Hünkar beğendi / Türkiye

Hünkar beğendi, kremalı közlenmiş patlıcan püresinin üzerinde servis edilen lezzetli bir kuzu güvecinden oluşan geleneksel bir yemektir. Püre genellikle süt ve peynirle koyulaştırılırken, yemeğin tamamı bazen domates bazlı bir sosla kaplanır veya taze kıyılmış maydanozla süslenir.

yuxiang.jpg

2. Yúxiāng / Çin

Bu geleneksel yemeğin Sichuan mutfağından geldiği söylenir ancak o zamandan beri diğer bölgelere de yayılmıştır. Yuxiang kelimesi ayrıca etin veya sebzelerin pişirildiği sosu ifade eder. Yúxiāng, kelimenin tam anlamıyla balık kokusu anlamına gelir ancak deniz ürünü içermez ve deniz ürünleri yemeklerinde yaygın olarak kullanılmaz.

parmigiana-alla-napoletana.jpeg

3. Parmigiana alla napoletana / İtalya

Patlıcan parmigiana'nın bu versiyonu İtalya dışında en popüler olanıdır. Campania'dan gelen bu yemek çeşidi patlıcan, zeytinyağı, soğan, fesleğen, domates, mozzarella veya fior di latte peyniri ve rendelenmiş Parmigiano-Reggiano ile yapılır.

mutabal.jpg

4. Mutabal / Lübnan

Mutabal, genellikle közlenmiş patlıcan, tahin, limon suyu, sarımsak, yoğurt, zeytinyağı ve tuzdan oluşan bir kombinasyonla yapılan bir Orta Doğu sosudur. Malzemeler, sos istenilen kıvama gelene kadar, pürüzsüz veya biraz daha sert olana kadar karıştırılır veya ezilir.

pasta-ncaciata.jpg

5. Pasta 'ncaciata / İtalya

Pasta 'ncasciata, Sicilya'dan gelen geleneksel bir İtalyan makarna yemeğidir. Hazırlamak için penne veya rigatoni gibi makarnalar kaynar suda pişirilir, sonra süzülür ve domates sosu (Palermo'da) veya dana etli ragu (Messina'da), kızarmış patlıcan küpleri, caciocavallo veya mozzarella gibi peynir parçaları ve beşamel sos ile karıştırılır.

parmigiana.jpg

6. Parmigiana / İtalya

Güney İtalya'nın her yerinde bulunan parmigiana di melanzane, geleneksel olarak kızarmış veya ızgara edilmiş patlıcan dilimlerinin fesleğen aromalı domates sosuyla kaplanması ve mozzarella, pecorino Siciliano, scamorza ve caciocavallo Silano gibi bir veya daha fazla peynirle kaplanmasıyla yapılan bir tür sebze güvecidir.

ajvar.jpg

7. Ajvar / Makedonya

Bu geleneksel biber ve patlıcan sosu, Balkanlar ve Doğu Avrupa'nın her yerinde en popüler soslardan biridir. En değerli ajvar türü genellikle sadece kırmızı biberle yapılan Makedonya ajvarıdır. Kökeni sıklıkla tartışılsa da, ajvar isminin Türkçe havyar kelimesinden geldiği söylenir, havyar anlamına gelir.

8. Alinazik kebabı / Türkiye

Alinazik, Antep'ten gelen bir kebap çeşididir. Izgara edilmiş ve püre haline getirilmiş patlıcanların sarımsaklı yoğurt sosuyla birleştirilmesinden ve ardından eriyen tatlı kuzu parçalarıyla kaplanmasından oluşur. Et genellikle soğan, kırmızı biber salçası, domates veya domates salçası ve zeytinyağı ile haşlanır.

9. Tortang talong / Filipinler

Tortang talong, közlenmiş patlıcan ve hafifçe çırpılmış yumurtaların birleşimiyle yapılan basit bir Filipin yemeğidir. Bütün patlıcanlar yumurta karışımına batırılır ve ardından tüm yemek çıtır omlete benzemeye başlayana kadar kısa bir süre tavada kızartılır.

10. Babagannuş (Baba ghanoush) / Lübnan

Baba ganuş, çoğunlukla Lübnan ile özdeşleşen (ancak kökeni Suriye ve Ürdün'e de dayanan) bir Ortadoğu yemeğidir ve közlenmiş ve püre haline getirilmiş patlıcan, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu ve tahinden oluşur. Ara sıra da nane, soğan ve çeşitli baharatlar eklenir.

Listenin tamamına buradan ulaşılabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN