Dünya o ilimize akın edecek! Dünya tarihini değiştiren keşif: Göbeklitepe'yi solda sıfır bırakacak

Dünya o ilimize akın edecek! Dünya tarihini değiştiren keşif: Göbeklitepe'yi solda sıfır bırakacak

Anadolu'da yapılan son arkeolojik keşif, insanlık tarihine dair tüm bildiklerimizi altüst edebilir! O ilimizde kazı alanında ortaya çıkan bulgular, Göbeklitepe'yi bile gölgede bırakacak kadar büyük bir sırrı gün yüzüne çıkardı. Dünya tarihini değiştirdi...

Unutun bildiklerinizi! Anadolu toprakları, insanlık tarihini temelinden sarsacak, Göbeklitepe'yi bile teknolojik açıdan geride bırakabilecek inanılmaz bir sırrı daha gün yüzüne çıkardı! Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesindeki Gre Fılla Höyüğü'nde yapılan kazılar, tüm dünyanın gözünü bu bölgeye çevirmesine neden olacak bir devrime imza attı.

METAL ÇAĞI SANDIĞIMIZDAN 3 BİN YIL ÖNCE BAŞLAMIŞ!

Bugüne kadar bilim insanları, insanoğlunun bakırı eritip işlemeye yaklaşık 7 bin yıl önce başladığını düşünüyordu. Ancak Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse ve ekibinin Gre Fılla'daki çalışmaları, bu tarihi tam 10 bin yıl öncesine, yani Milattan Önce 8000'li yıllara taşıdı! Evet, yanlış duymadınız; bakırın eritilip dökülerek şekillendirildiği ilk anlar, bilinen tarihten tam 3000 yıl daha eski! Bu, sadece madencilik tarihini değil, medeniyetin şafağını, teknolojik sıçramanın başlangıcını yeniden tanımlıyor.

img-20250403-wa0009.jpg

GÖBEKLİTEPE KADAR ESKİ AMA DAHA ÖTESİ VAR!

Gre Fılla Höyüğü, meşhur Göbeklitepe ile aynı dönemde, Neolitik Çağ'da insanların yaşadığı bir merkez. Yuvarlak planlı yapıları zaten Göbeklitepe ile benzerlik taşıyordu. Ancak bulunan eritme fırınları, bakır cevherleri, döküm kalıntıları ve işlenmiş boncuklar, bu höyüğü bambaşka bir boyuta taşıyor. Buradaki insanlar, avcı-toplayıcılıktan yeni yeni yerleşik hayata geçerken, sadece barınaklar inşa etmekle kalmamış, aynı zamanda 1000 derece sıcaklığa ulaşan fırınlarda metali işlemeyi başarmış!

SADECE TÜRKİYE DEĞİL, DÜNYA KONUŞUYOR!

Prof. Dr. Ökse liderliğindeki arkeoloji, kimya ve malzeme bilimi uzmanlarından oluşan Kocaeli Üniversitesi ekibinin disiplinlerarası çalışmasıyla ortaya çıkan bu bulgular, "Journal of Archaeological Science: Reports" ve "Science" gibi dünyanın en prestijli bilim dergilerinde yayımlanarak uluslararası yankı uyandırdı. Daha önceki en eski kanıt olan Mersin Yumuktepe'deki MÖ 5000 tarihli bulgular, Gre Fılla ile birlikte adeta "dün" gibi kaldı.

PEKİ BU NE ANLAMA GELİYOR?

Doç. Dr. Üftade Muşkara'nın belirttiği gibi, bu henüz endüstriyel bir üretim olmasa da, metalürjinin ilk adımlarının atıldığı yerin Anadolu olduğunu kanıtlıyor. İnsanlığın doğayı anlama, hammadde bulma (bakırın Trabzon'dan getirildiği düşünülüyor!) ve onu dönüştürme yeteneğinin 10 bin yıl önce ne kadar gelişmiş olduğunu gösteriyor.

TARİH YENİDEN YAZILIRKEN GÖZLER DİYARBAKIR'DA!

Gre Fılla Höyüğü, sadece bir arkeolojik alan değil, insanlık tarihinin teknolojik evrimine ışık tutan bir dönüm noktası. Bu keşif, metal çağlarının başlangıcını ve Anadolu'nun medeniyet tarihindeki kritik rolünü yeniden değerlendirmemizi sağlıyor. Tarih değişti, çağlar değişti! Ve bu daha başlangıç... Anadolu'nun derinlikleri, kim bilir daha ne sırlar saklıyor? Dünya, şimdi gözünü bu topraklara çevirdi!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN