Domino etkisiyle her yeri yıkacak! 4,3'lük depremin ardından Marmara için korkutan uyarı

Domino etkisiyle her yeri yıkacak! 4,3'lük depremin ardından Marmara için korkutan uyarı

Çanakkale'nin Ayvacık İlçesinde yaşanan deprem, Kuzey Anadolu fay hattının güney kolundaki riskleri gözler önüne serdi.

Bugün Çanakkale-Ayvacık'ta 4,3 büyüklüğünde meydana gelen deprem, uzmanların Güney Kol’da artan sismik aktiviteye yönelik uyarılarını yeniden gündeme getirdi. Deprem bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, son yaşanan bu depremin ardından Güney Kol’daki stres transferine dikkat çekerek, bu kol üzerinde olası büyük depremler için riskin arttığını vurguladı.

deprem2.jpg

GÜNEY KOLDA STRES BİRİKİMİ: BÜYÜK DEPREMLER İÇİN UYARI NİTELİĞİNDE

Prof. Dr. Bektaş’a göre, 1999 yılında Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Kuzey Kolunda gerçekleşen 7,4 büyüklüğündeki İzmit ve 7,2 büyüklüğündeki Düzce depremleri, bölgedeki diğer fay kollarına önemli miktarda stres transfer etti. Özellikle Körfez Depremi’nin ardından Güney Kol üzerinde artan sismik hareketlilik, uzmanlar tarafından uzun süredir gözlemleniyor.

deprem3.jpg

AYVACIK DEPREMİ VE GÜNEY KOLUN HAREKETLİLİĞİ

Bugün meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki Ayvacık depremi, Güney Kol’un aktifliğini bir kez daha kanıtlıyor. Depremin ardından Prof. Dr. Osman Bektaş, Güney Kol üzerindeki stres birikiminin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti ve harita üzerinde bu kolun potansiyel risk taşıyan noktalarına dikkat çekti.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI’NIN GÜNEY KOLU TEHLİKE ALTINDA MI?

Kuzey Kol üzerinde gerçekleşen büyük depremler, paralel olarak Güney Kol’a sismik baskı oluşturdu. Uzmanlar, özellikle Çanakkale ve çevresindeki yerleşim bölgelerinde artan küçük depremlerin büyük depremler için bir uyarı olabileceğini ifade ediyor. Bu nedenle Güney Kol’daki stres artışının bölgedeki risk faktörünü daha da yükselttiği belirtiliyor.

whatsapp-gorsel-2024-10-27-saat-19-49-31-84b531e8.jpg

AYVACIK DEPREMİ, BÖLGEDEKİ SİSMİK AKTİVİTENİN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA HATIRLATTI

Son yaşanan deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın farklı kollarında artan hareketliliğe dikkat çekerek yetkililer ve vatandaşlar için uyarı niteliği taşıyor. Deprem uzmanları, Güney Kol üzerindeki stres birikiminin dikkate alınması gerektiğini belirterek, bölgede deprem dayanıklılık çalışmalarının hızlandırılmasının önemine işaret ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN