Doktorlar bunu reçeteye yazıyor, dağlardan toplanıp hem sirkesi hem de marmelatı yapılıyor! Tüketenler bayılarak yiyor! Gelir kapısını açan o meyvenin kilosu...
Sonbaharın gelişiyle birlikte dağlık alanlarda doğal olarak yetişen alıç ve kuşburnu, hem sağlıklı beslenmeyi tercih edenler hem de yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı haline geliyor. Özellikle Ekim ayında olgunlaşan bu meyveler, kırsal kesimde yaşayanlar tarafından toplanıp pazarlara sunuluyor. Dağlık bölgelerde yetişen alıç ve kuşburnu, sarı ve turuncu renkleriyle doğanın sonbahar güzelliklerini sofralara taşıyor.
YÖRE HALKI İÇİN GELİR KAPISI: ALIÇ VE KUŞBURNU
Dağlarda doğal olarak yetişen alıç, kırsal bölgelerde yaşayanlar için önemli bir geçim kaynağı. Pek çok kişi bu meyveleri toplarken hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de doğal ve sağlıklı besinlere olan talebi karşılıyor. Özellikle dışarıdan gelen vatandaşlar tarafından ilgi gören bu meyveler, çiğ olarak tüketilebildiği gibi marmelat ve sirke yapımında da kullanılıyor.
DOKTOR TAVSİYESİYLE TÜKETİM ARTIYOR
Dağ meyvelerini Tercan pazarında satan Emine Akça, her yaz köyüne gelerek dağlarda bu meyveleri topladığını belirtti. Akça, İzmir’in Buca ilçesinde ikamet ettiğini ancak yaz aylarını köylerinde geçirdiklerini ifade ederek, “Tercan’a bağlı Pelegöz köyündenim ama uzun yıllardır İzmir’in Buca ilçesinde ikamet ediyorum. Buradaki köyümüzde evimiz var her yaz geliyoruz. Dağda yetişen meyveleri toplayıp satarak aile bütçesine katkı sağlıyorum” dedi.
Emine Akça, özellikle doktorların bu tür doğal ürünleri tavsiye etmesiyle birlikte talebin arttığını söylüyor. "Kimi ham olarak tüketiyor kimi de marmelat gibi ürünler yapıyor. Özellikle sağlıklı olduğunu doktorlar tavsiye ettiğinden tüketimi çok oluyor. Talep çok olduğundan şimdi eskisi gibi pazarda çok fazla kuşburnu bulunmuyor" diyen Akça, köy halkının bu ürünleri hem çiğ hem de farklı şekillerde değerlendirdiğini belirtti.
Eşiyle birlikte günlerce dağlarda meyve topladıklarını anlatan Akça, bu işin zorluklarına da dikkat çekiyor. “Bu meyveleri toplamak çok zor oluyor ama kimseye muhtaç olmamak, kendi ihtiyacımızı karşılamak için çalışıyoruz. Eşimle sabah erkenden çıkıp kahvaltımızı dağda yaptıktan sonra zor şartlarda topluyoruz. Topladığımız doğal ürünlere halkımız büyük rağbet gösteriyor" ifadelerine yer verdi.