Doğanın şifa deposundan geliyor, eldivenle saatlerce toplanıyor! Bilen aktara koşuyor, dikeninden bile faydalanıyor

Doğanın şifa deposundan geliyor, eldivenle saatlerce toplanıyor! Bilen aktara koşuyor, dikeninden bile faydalanıyor

Bu bitki doğanın şifa deposundan geliyor, eldivenle saatlerce toplanıyor. Doğada kendiliğinden yetişen bitkinin faydalarını bilen aktara koşuyor, dikeninden bile faydalanıyor…

Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenmenin önemi de oldukça büyük. Bu bitki gibi doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin sunduğu faydalar ise hiç azımsanacak gibi olmuyor. İşte, doğada kendiliğinden yetişen ve insan sağlığı için büyük önem taşıyan o bitki…

Karamuk, doğada kendiliğinden yetişen ve şifalı özellikleriyle bilinen bir bitkidir. Özellikle yaz aylarında köylüler tarafından özenle toplanan bu bitki, dikenli yapısı nedeniyle toplanması zor bir süreç gerektiriyor. Karamuk meyvelerinin toplanması neredeyse 8 saat sürebiliyor ve bu süreçte köylüler, ellerini korumak için eldiven kullanıyor.

karamuk-faydalari-1.jpg

KARAMUK BİTKİSİNİN FAYDALARI

Karamuk, hafif ekşi ve tatlı lezzetiyle dikkat çekiyor ve genellikle vişne ya da üzüm hoşafı gibi içeceklerde ve tatlılarda kullanılıyor. Sağlık açısından birçok faydası olan bu bitki, hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilir. İşte karamuk bitkisinin sağlık yararları:

  • Soğuk algınlığına karşı etkili.
  • İltihapları giderici özelliği var.
  • Şeker hastaları için faydalı.
  • Tansiyonu dengeleyip kalp sağlığını korur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Enfeksiyon ve bakterilere karşı koruyucudur.

Karamuk meyvesi, özellikle lösemi hastaları tarafından tercih edilmektedir. Kandaki alyuvarlar üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı da yaygın olarak kullanılıyor. Araştırmalar, hipertansiyon hastalarının günlük olarak karamuk tüketmesinin kan basıncını dengelemeye yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

karamuk-faydalari-2.jpg

KARAMUK BİTKİSİ NERELERDE KULLANILIR?

Karamuk bitkisi, çeşitli şekillerde kullanılabilir. Karamuk kökleri ve gövde kabukları kurutularak çay olarak hazırlanabilirken, meyveleri taze ya da kuru şekilde tüketilebilir. Ayrıca meyvelerinden şurup, hoşaf ve tatlılar yapılabilir. Karamuk yaprakları, çorbalara veya bulgur pilavına lezzet katmak için eklenebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN