CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun hedef alındığı seccade tartışmasına son noktayı Diyanet koydu. Diyanet'in Alo 190 Fetva Hattı'ndaki fetva görevlisi "Seccadeye basmak günah değil” diyerek, seccadenin kutsiyeti olmadığını söyledi.
İstanbul Platformu’nun düzenlediği iftar buluşmasına katılan Kılıçdaroğlu bir fotoğrafta seccadelere basarken görülmüştü. Bu kare nedeniyle Kılıçdaroğlu dini değerlere saygı göstermediği iddiasıyla hedef alınmıştı. Aynı gün odada çekilen diğer fotoğraflardan, söz konusu seccadelerin ilk etapta serili olmadığı, daha sonra konduğu anlaşılmıştı. Kılıçdaroğlu ise seccadeyi görmediğini belirterek özür dilemişti.
Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Birileri seccadelerin üzerine ayakkabılarıyla basabilir çünkü bunlar, Pensilvanya’dan alıyorlar talimatı. Onlara göre meşrudur, yapabilirler" demişti. Erdoğan daha sonra kendisine hediye edilen seccadeyi gösterip, “Bu seccade ayakkabılarla basmak için değil ha. İnşallah 15 Mayıs’ta şükür namazını bu seccadede kılabiliriz" şeklinde konuşmuştu.
DİYANET: SECCADEYE BASMAK GÜNAH DEĞİL
Diken'den Bilal Çelik'in haberine göre, Diyanet’in Alo 190 Fetva Hattı'ndaki fetva görevlisi "Seccadeye basmak günah değil” dedi.
Görevli şunları kaydetti:
"Seccadenin (kullanmanın) şöyle bir mantığı var; bizim namazın farzlarından dediğimiz ‘necasetten taharet’ diye bir kural vardır. Bu kuralda, bedenimizde, elbisemizde ve namaz kılacağımız yerde dinen ‘necaset’ sayılan hiçbir şeyin olmaması gerekiyor.
O yüzden, bu seccade nasıl abdest alıp bedenimizi temizliyorsak, gusül alıp manen temizleniyorsak, elbisemizi temiz hale getiriyorsak, namaz kıldığımız yeri temiz hale getirmek için kullandığımız bir şey.
Seccade sermek gerekir mi? Hayır gerekmez. Bütün yerler insana mescittir. Mesela temiz topraktır, gidersiniz toprağın üzerinde direkt namaz kılarsınız.
‘KUTSİYETİ YOK’
Yani seccadenin özelliği, kutsiyeti yok. Temizlik için kullanılan, elbiselerimiz gibi bir şey. Sadece üzerine namazı hatırlatıcı bir şeyler yazıyorsa, ibadete saygıyı temsil ediyor, o (kadar).
O (seccade) temizliği sağlamak maksadıyla yapılmış, bize gerekli olduğu düşünülmüş bir eşya. İsmine de secde edilen yer anlamına gelen ‘seccade’ denmiş.
Mesela namaz kılacağımız yer temiz değildir… Bebeğiniz var, evdesinizdir, çocuk dolaşıyor yerlerde, bezin kenarından bir şeyler kaçıyor, halıya oturuyor… Siz siliyorsunuz ama içinize sinmiyor. Ne yapıyorsunuz; onun üzerine seccade seriyorsunuz. İçinize sinerek namaz kılıyorsunuz. Çünkü bütün eve kontrol sağlayamıyorsunuz, temizliği sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir şey."
Eski MAZLUMDER Başkanı Ünsal'dan Kılıçdaroğlu'na yönelik linç kampanyasına tepki