Bakanın şirketinden bakanlığa satış skandalı sonrası bir çarpıcı iddia daha... CHP’li Sezgin Tanrıkulu, eski Ticaret Bakanı Pekcan’a ait şirketin başvurusu üzerine dezenfektan üretiminin, iş güvenliği düzenlemesinde ‘çok tehlikeli’den ‘tehlikeli’ sınıfa kaydırıldığını söyledi. Tanrıkulu, değişiklikle işçi sağlığı ve güvenliği için yapılan harcamanın düşeceğini belirtti. Çalışma Bakanı’na “Bu değişikliğe neden ihtiyaç duyuldu, değişiklik kaç firmayı ilgilendiriyor?” sorularını yöneltti.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, işleri; az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sıralıyor. Bu sınıflandırma, iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği için alınması gereken tedbirlere işaret ediyor. Eski düzenlemeye göre dezenfektan üretimi; çok tehlikeli sınıfta yer alıyordu.
“20.20.12” kodla tarımsal ve diğer kullanımlar için hijyenik maddeler, bakteriostatlar ve sterilize ediciler, dezenfektan imalatı ile birlikte aynı sınıftaydı. 24 Şubat 2021’de yönetmelikte yapılan değişiklikle söz konusu kod kaldırılarak, dezenfektan üretimi için “20.20.15” ve “20.20.16” numaralı iki yeni kod açıldı.
“Çok tehlikeli” üretim “tehlikeli” sınıfa düşürüldü. Böylece patronların işçi sağlığına yaptığı harcama ile birlikte işçi güvenliği de azaldı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Bu değişikliğe neden ihtiyaç duyuldu, değişiklik kaç firmayı ilgilendiriyor, değişiklikle ne hedeflendi, bu değişiklik başvurusunu Nanoksia Biyoteknoloji mi yaptı?” sorularına yanıt istedi.
Nanoksia Biyoteknoloji’nin bakanlığa, dezenfektan sattığının ortaya çıkmasının ardından Pekcan görevden alınmıştı. Satışın piyasadaki firmalara göre ‘uygun’ yapıldığı iddiası belgelerle yalanlanmıştı. Nanoksia firmasının ürettiği dezenfektanların bayiliğini yapan Pekcan’ın başdanışmanı Cihat Alagöz’ün şirketinin pandemiden sonra kurulduğu ortaya çıkmıştı. Son olarak Pekcan için 2016’da gümrük çalışanlarına “hakkında müteyakkız olunması” uyarısında bulunulduğu belirtilmişti.