DEVA Partisi: Gençler, KYK borcu altında daha fazla ezilmemeli

DEVA Partisi: Gençler, KYK borcu altında daha fazla ezilmemeli

DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Şanlıoğlu, öğrencilerin kâbusu haline gelen KYK öğrenim borcuna ilişkin yaptığı açıklamada borçluların geri ödemede zorlandığını belirtti. Yüksek faiz oranına da değinen Şanlıoğlu, "Gençlerin KYK borcu altında daha fazla ezilmemeli" dedi.

DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Doğa Şanlıoğlu, gündemin en büyük sorunlarından olan Kredi Ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) öğrenim borcu ile ilgili açıklama ve öneride bulundu.

Yapmış olduğu açıklamada “Bir ülkenin en önemli kaynağının ‘insan kaynağı’ olduğu unutulmamalı, beşerî sermayemiz olan gençlerimize sahip çıkılmalıdır” dedi.

Gençlerin KYK borcu altında daha fazla ezilmemesi gerektiğine de dikkat çeken Doğa Şanlıoğlu, işsizlik sebebiyle KYK borcunu erteleyenlere ödemesi gereken miktar üzerinden faiz eklendiğini hatırlattı ve gençlerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan birinin bu borçlar olduğunu söyledi.

doga-sanlioglu.jpg
DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Doğa Şanlıoğlu

"BORCUNU ÖDEYEMEYENE YÜZDE 1,40 ORANINDA FAİZ"

Yüksek öğrenim kredisini "Devlet tarafından öğrencilere yüksek eğitim kurumlarının öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır" şeklinde açıklayan Şanlıoğlu, "Genç bireylerin yüksek öğrenim süresince almış olduğu öğrenim kredisi borcunu, mezun olduktan sonra en geç iki yıl süre zarfı sonunda ödemesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu süre zarfınca ödeme yapamayan genç bireylerin borcunun üzerine aylık yüzde 1,40 oranında faiz eklenmektedir. İki yıl içerisinde iş bulamayıp borcunu bir yıl daha ertelemek isteyenlere, yine ödemesi gereken miktar üzerinden faiz eklenmektedir. Geride bıraktığımız 2020 yılı itibarıyla vergi dairelerine takip için intikal etmiş borçlu sayısı yaklaşık 3,1 milyon kişi, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından Maliye Bakanlığına tahsil edilmek üzere gönderilen alacak tutarı ise 5,3 milyar TL" diye konuştu.

"İSTİHDAM ORANLARI DÜŞTÜ"

TÜİK'in 2020 Eylül ayı verilerinde göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfustaki işsizlik oranının yüzde 24,3, istihdam oranının ise yüzde 31,6 olduğunu belirten Şanlıoğlu, "Ödemeler dengesindeki bozukluk, kamu borç yükündeki artış ve azalan yatırımlar nedeniyle istihdam oranları düşmüş, işsizlik oranları da yüksek seviyelere tırmanmıştır. Bununla birlikte eğitim sistemimizdeki yapısal problemler genç işsizliği negatif yönde etkileyerek yüzde 25 bandının yukarısına taşımıştır. Bu doğrultuda iş gücü piyasalarında iş bulmaları daha da güç hale gelen 15-24 yaş arası grubun almış oldukları KYK kredilerini uzun yıllar süren işsizlik ve yoksulluk süreci içerisinde geri ödemeleri oldukça zorlayıcı bir hal almıştır” ifadelerini kullandı.

"İŞSİZLİĞİ MİNİMUMA İNDİRMEK İÇİN, İSTİHDAM SAĞLAMAK ŞART"

Dünya genelinde gelirin belirli bir seviyeye ulaşmasından önce geri ödemenin başlamadığını vurgulayan Şanlıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Dünya genelindeki örneklere bakıldığında gelir belirli bir seviyeye ulaşana dek geri ödeme başlamıyor.
İşsizliği minimum seviyeye indirgemek için istihdam oluşturmak ekonomik ve sosyal kalkınmanın en temel yapı taşıdır. Dünyada ve ülkemizde istihdamı sağlayan kuruluşların büyük çoğunluğu özel sektör tarafından sağlanmaktadır. Bu noktada devlete düşen asli görev ise uygun yatırım ortamını sağlayarak büyüme için özel sektörün önünün açılmasına ön ayak olmak ve engelleri ortadan kaldırmaktır. Dünya genelindeki örneklere bakıldığında ise; bazı ülkelerde gelir belirli bir seviyeye ulaşana dek geri ödemenin başlamayacağına hatta geri ödeme başladığında gelir üzerinden belirlenecek belirli bir yüzde ile ödemenin sınırlı tutulacağına ilişkin uygulamalar görülmektedir."

DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Doğa Şanlıoğlu, KYK borcu sorunun çözülmesi için önerilerini şu şekilde sıraladı:

* Borcun peşin ödenmesi durumunda Yurt İçi ÜFE farkının yüzde 90’ı yerine tamamından vazgeçilmesini öneriyoruz.
* Aylık taksit ödemelerinin aylık gelirin makul bir oranını aşmaması gerektiğine inanıyoruz.
* Yeniden yapılandırmanın bozulmasına ilişkin koşulların öğrenciler lehine iyileştirilmesini öneriyoruz.
* İki yıllık geri ödemesiz dönemin iş sahibi olmayanlar için endeks uygulanmadan ertelenmesini öneriyoruz.
* Geri ödenecek borcun güncel değerinin hesaplanmasında doğrudan Yİ-ÜFE yerine Yİ-ÜFE ile aylık gecikme zammı oranlarından düşük olanının esas alınmasını öneriyoruz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN