DEVA Partili Karal’dan “bütçenin ahlakı” vurgusu: "Müslümanlık oransal açıdan geriliyor”

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, TBMM’de bütçe görüşmelerinde dikkat çeken açıklamalarda bulundu: “Türkiye’de dindarlık geriliyor, dini kurumlar bu sürece çözüm üretemiyor. Bütçenin de bir ahlakı olmalı” dedi.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, bütçenin ahlaki boyutuna dikkat çekerek, toplumun manevi değerlerine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karal, Türkiye'de dindarlığın oransal olarak gerilemekte olduğunu vurgularken, dini kurumların bu süreçte yetersiz kaldığını ifade etti.

Karal, bütçe görüşmelerinde sıkça maddi konuların ön planda tutulduğunu belirterek, konuşmasında insan odaklı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini ifade etti:

“Hukukun, insanı ilgilendiren her şeyin bir ahlakı olduğu gibi bütçenin de bir ahlakı vardır. Ancak bütçe görüşmelerinde genellikle hesaptan, kitaptan, sanayiden ve maddeden bahsediliyor. İnsanımızın manasına yönelik konular ihmal ediliyor.”

“TÜRKİYE’DE DİNDARLIK GERİLİYOR”

Karal, Kasım 2023’te yayımlanan “Türkiye’de Dindarlık Algısı” araştırmasının sonuçlarına atıfta bulunarak, toplumdaki dindarlık algısının zayıfladığına dikkat çekti. Araştırmaya göre, toplumun %73’ü dindarlığın azaldığını düşünüyor.

Bu durumu internet çağının getirdiği değişimle ilişkilendiren Karal, “Matbaanın icadı Hristiyanlık dünyasını nasıl sarstıysa, internetin icadı da İslam dünyasını sarsmıştır” dedi.

“DİNİ KURUMLAR YETERSİZ KALIYOR”

Karal, bilgiye erişimin kolaylaşmasıyla birlikte özellikle genç kuşakların inanç ve ahlak anlayışını yeniden değerlendirdiğini belirtti. Bu süreçte dini kurumsal yapıların yetersiz kaldığını ifade eden Karal, eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:

“Gecesini gündüzüne katarak kutsal dinimizi asrın idrakine sunması gereken dini yapılar, bırakın bilimsel üretim yapmayı; inancımızı magazinleştirenlere karşı dahi bir duruş ortaya koyamıyor.”

“İLİM VE AHLAK GÜNDELİK SİYASETİN GERİSİNDE KALDI”

Konuşmasında ilim, ahlak, düşünce ve sanatın önemine değinen Hasan Karal, bu alanların gündelik siyasetin gücünün gölgesinde kaldığını söyledi:

“Üzülerek ifade ediyorum ki ilim, düşünce, ahlak, sosyoloji, felsefe ve sanatın gücü, gündelik siyasetin gerisinde kalmıştır. Ahlakla bezenmiş ruhun gücü yerine, siyasetin gücünü önceleyen bir anlayış benimsenmiştir.”

TOPLUMA VE KURUMLARA ÇAĞRI

Karal, Türkiye’nin manevi değerlerinin korunması ve genç kuşakların inanç anlayışının doğru temeller üzerine inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle dini kurumlara çağrıda bulunan Karal, bu yapıları “bilimsel ve düşünsel üretime” odaklanmaya davet etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN