Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin 6 Şubat depremlerinin bir artçısı olduğunu ve fay hattındaki hareketliliğin devam ettiğini belirtti. Sözbilir, Göksun civarındaki fay üzerinde belirli bir stres birikimi olduğunu söyledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Maraş'ın Pazarcık ilçesindeki 5 büyüklüğündeki depremin, 6 Şubat 2023'teki depremlerin artçısı olarak değerlendirildiğini açıkladı. Yapılan incelemeler, depremin dış merkezinin, Şubat depremlerinin ilk kırılma noktasına yakın olan Narlı'nın güneyine denk geldiğini gösterdi. Bu durum, Ölüdeniz fayı üzerindeki Sakçagöz Fayı'nın kuzey ucunda yeni bir kırılmanın yaşandığını ortaya koydu. Sözbilir, ayrıca Pütürge ile Bingöl arasındaki fay hattında da önemli bir stres birikimi olduğunu ve bu bölgenin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti.
Ölüdeniz Fayı'nın Türkiye sınırları içindeki kollarının güneye doğru Sakçagöz Fayı, Yesemek Fayı ve Hacıpaşa Fayı şeklinde devam ettiğini belirten Sözbilir, "Daha güneyde Suriye, Lübnan, İsrail gibi ülkelerden geçerek 1000 kilometre uzunluğa kadar ulaşıyor" dedi.
Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Araştırılması Projesi kapsamında ağustos ayında Narlı fayı ve bu bölümdeki yüzey kırığı üzerinde hendek çalışması gerçekleştiklerini hatırlatan Sözbilir, şunları kaydetti:
"Gözlemlerimiz 6 Şubat depreminde kuzey kesimi kırılan Narlı fayının güney bölümünün kırılmasını henüz tamamlamadığı yönündeydi. Bu görüşümüzü kamuoyu ile paylaşmıştık.
Bu depremde fayın güney bölümünde 5 büyüklüğüne karşılık gelen bir kırılmanın gerçekleştiğini görmüş olduk. Bundan sonra kırılmaların Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa faylarına doğru göç etmesi beklenir.
Benzer durum 6 Şubat 2023 tarihinde Ekinözü merkezli ikinci depremin Göksun civarındaki ucunda gerçekleşiyor.
Burada da büyük depremden beri yüzlerce deprem gerçekleşmiş durumda. Bu noktanın hemen güneyindeki Savrun Fayı üzerinde belirli bir stresin birikmiş olması gerekiyor.
Yine depremde oluşan yüzey kırığının en kuzey ucundaki Pütürge civarından Bingöl'e doğru da stres birikimi söz konusu."
Prof. Dr. Sözbilir, daha sağlıklı veri elde etmek için önümüzdeki hafta Hacıpaşa ve Yesemek faylarını yerinde inceleyeceklerini de bildirdi.