Ardahan'da Şarküteri işi yapan Kadir Özer, dede mesleğini sürdürerek milyonları cebine koyuyor. Ürettiği ürünlerin eşi benzeri bulunmuyor zehir üretip 100.000 dolara satıyor. 10 adet de başladığı işe 300'e kadar ulaştırdı hem değeri ile hem de fiyatıyla altından çok daha fazla kazandırıyor.
Ardahan'da yaşamını sürdüren Kadir Özer, dede mesleği olan arıcılığı günümüzde de sürdürüyor. 10 kovanla başladı işi 300 kovana kadar ulaştıran Özer, ürün skalasını yalnızca bal ile sınırlandırmayıp Propolis, polen, arı sütü, apilarni, arı ekmeği ve son olarak arı zehri üretiyor. Arıcılıkta daha fazla gelir sağlamanın yollarını arayan özel arı zehri üretiminin inceliklerini öğrendi. Kozmetik ve sağlık sektöründe birçok sağlığın tedavisinde kullanılan arı zehrinin gramını yurt içine 100 dolardan satan özel, yurt dışına da açıldı.
Arılara hiçbir zarar vermeden zehrin kovanlardan toplanması için arıcılık gen merkezinden elektrik cihazı alarak kovanlara yerleştirdiğini belirten Özer, özel aparat sayesinde elektrik verilen arıların camı zehri bırakmasıyla arı zehri üretildiğini vurguladı.
TÜRKİYE'NİN YENİ GELİR KAYNAĞI
Arı zehri üretiminin oldukça değerli olduğunu ve birçok kişi tarafından bilinmediğini dile getiren Özer, Bu nedenle gram ile satıldığını vurguladı. Arı zehrinin katma değerli bir ürün olduğunun altını çizen Özer, “Bölgemizde arıcılık getirisi olan bir meslek değil aslında. Ondan dolayı sadece arıcılık yaptığımızda kazanç elde edemiyoruz. Bu nedenle katma değeri olan bir ürüne yöneldik. Onun için de arı zehri üretmeye karar verdik. Çünkü arı zehri hem kozmetik sektöründe hem de sağlık sektöründe kullanılıyor. Bu nedenle de çok zor üretilen bir ürün olduğu için fiyatı da çok yüksek. Arılardan bir çok ürün elde ediliyor ama en değerlisi arı zehridir'' dedi.
ALTINDAN ÇOK DAHA DEĞERLİ
Arı zehri fiyatları altın fiyatlarını da katlıyor. Arı zehrinin kilogram fiyatının pazarda 100.000 dolardan satıldığını ifade eden özel, bu zehrin özellikle Kimya Sanayi, İlaç Sanayi ve Kozmetik alanında kullanıldığına dikkat çekti. İnsan sağlığından, kişisel bakım ürünlerine kadar pek çok farklı alanda kullanılan arı zehrinin her geçen gün farklı alanlarda denendiğini belirten özel, bu konu üzerine makaleler yazılarak uluslararası çalışmalar yapıldığını da vurguladı.
TOPLAMASI BASİT FİYATI ULAŞILMAZ
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, arı zehrinin önemli ve değerli olduğunu belirterek arıcıları bu sektörde bilinçlendirmek gerektiğine değindi. Mevsimsel olarak bal hastalığının Yıldan yıla göre farklılık gösterdiğini dile getiren Evliyaoğlu, her yıl bal alınmadığını belirterek amacının arılardan yalnızca bal toplamak yerine polen, propolis, Arı sütü, arı ekmeği ve arı zehri üretilmesi gerektiğine de değindi. Evliyaoğlu, “Mevsimsel olarak her sezon bal elde etmek mümkün değil. Arı zehri elde etmek gerçekten çok basit ve arı zehri hem sağlık sektöründe hem de kozmetik sektöründe kullanılan bir ürün. Ve bu nedenle de çok kıymetli'' sözlerine dile getirdi.