Malatya’da kışa hazırlık başladı. Bin bir özenle yetiştirilen dutlar dalından tek tek toplanıyor kazanda kaynatılıyor. Bölgenin en önemli geçim kaynaklarından olan ürünün hazırlanması günler sürerken, kilosu 200 TL’den havada kapılıyor…
Malatya’da dut yetiştiriciliğinin önemli bölgelerinden olan Arguvan’da dutun pekmeze giden zahmetli yolculuğu başladı. Osmanlı’da yaprağı ipek böcekçiliği için de kullanılan dut ağaçlarının meyvesi günümüzde çeşitli işlemlerden geçtikten sonra pekmez ve pestil haline getiriliyor.
Dutun olgunlaşması ile sabahın ilk saatlerinde bahçelere yolculuk yapan çiftçiler, pekmez üretimi için epey çaba gösteriyor. Ürettikleri pekmezlerin bir kısmını kışın tüketmek için kendilerine ayıran çiftçiler bir kısmını da satarak gelir sağlıyor.
MALATYA’DA DUTUN PEKMEZ YOLCULUĞU BAŞLADI
Ağaçlardan silkelenen dutlar brandalara alındıktan sonra özenle yıkanarak pekmeze dönüştürülmek için kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynamaya bırakılıyor. Doğal ortamda yetiştirilen dutlar kaynatıldıktan sonra hiçbir katkı maddesi eklenmeden pekmeze dönüştürülüyor ve tepsilerde soğumaya bırakılıyor.
Pekmez üretiminde yoğun bir çalışma sürecinde olduklarını söyleyen üretici Sultan Erkaya ve Ali Ekber Özdemir, ürünün kilosunu ise 200 TL’den sattıklarını belirtti.