Dalından tek tek toplayıp kazanda kaynatıyorlar! Malatya’da en doğalından Türk geleneği: Kilosu 200 TL’den havada kapılıyor

Dalından tek tek toplayıp kazanda kaynatıyorlar! Malatya’da en doğalından Türk geleneği: Kilosu 200 TL’den havada kapılıyor

Malatya’da kışa hazırlık başladı. Bin bir özenle yetiştirilen dutlar dalından tek tek toplanıyor kazanda kaynatılıyor. Bölgenin en önemli geçim kaynaklarından olan ürünün hazırlanması günler sürerken, kilosu 200 TL’den havada kapılıyor…

Malatya’da dut yetiştiriciliğinin önemli bölgelerinden olan Arguvan’da dutun pekmeze giden zahmetli yolculuğu başladı. Osmanlı’da yaprağı ipek böcekçiliği için de kullanılan dut ağaçlarının meyvesi günümüzde çeşitli işlemlerden geçtikten sonra pekmez ve pestil haline getiriliyor.

Dutun olgunlaşması ile sabahın ilk saatlerinde bahçelere yolculuk yapan çiftçiler, pekmez üretimi için epey çaba gösteriyor. Ürettikleri pekmezlerin bir kısmını kışın tüketmek için kendilerine ayıran çiftçiler bir kısmını da satarak gelir sağlıyor.

malatyada-dut-pekmezi-yapimi-2.jpg

MALATYA’DA DUTUN PEKMEZ YOLCULUĞU BAŞLADI

Ağaçlardan silkelenen dutlar brandalara alındıktan sonra özenle yıkanarak pekmeze dönüştürülmek için kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynamaya bırakılıyor. Doğal ortamda yetiştirilen dutlar kaynatıldıktan sonra hiçbir katkı maddesi eklenmeden pekmeze dönüştürülüyor ve tepsilerde soğumaya bırakılıyor.

malatyada-dut-pekmezi-yapimi-1.jpg

Pekmez üretiminde yoğun bir çalışma sürecinde olduklarını söyleyen üretici Sultan Erkaya ve Ali Ekber Özdemir, ürünün kilosunu ise 200 TL’den sattıklarını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN