Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır’ çıkışının ardından Çevre Bakanlığı ‘Sahiplendirilmemiş köpekleri toplayın’ genelgesi gönderdi.
Sokak hayvanlarını hedefe koyan karara tepkiler çığ gibi büyüdü. Çözüm yolunun can dostlarımızı barınaklara esir etmekte olmadığı belirtildi. ‘Devlet, üretim çiftliklerini kapatarak köpek ticaretini engellemeli’ çağrısı yapıldı.
Geçtiğimiz hafta Gaziantep’te dört yaşındaki Asiye Ateş pitbull cinsi iki köpeğin saldırısı sonrası ağır yaralandı. Vahim olay sonrsı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada sokak hayvanlarıyla ilgili ‘Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır’ çağrısında bulundu. Erdoğan’ın tatışma yaratan çağrısı sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 81 il valiliğine sokak hayvanları ile ilgili gönderdiği genelgede, sahiplenilmemiş tehlikeli cins köpeklere el konularak hayvan barınaklarına götürülmesini istedi. Söz konusu adımların ardından sokak hayvanlarının hedef haline getirilmesi, sosyal medyada büyük tepki çekti.
‘Sokakhayvanları sahipsiz değil’ etiketi altında birleşen hayvanseverler, çözümün hayvanların toplatılmasında olmadığı belirtilerek ‘Devlet köpek ticaretini engellemeli’ yorumları yapıldı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) de, Erdoğan’ın sözlerinin ardından ülkenin dört bir yanından sahipsiz, küpeli, aşılı ve kayıtlı köpeklerin toplatıldığı, pek çoğunun öldürüldüğü ya da ölüme terk edildiği haberlerinin geldiğini duyurdu. ‘Hayvanların barınaklarda ölüme terk edilmeleri vicdana sığmadığı gibi kanuna da aykırıdır’ sözlerine yer verilen TTB açıklamasında “Özellikle kedi ve köpeklerin yaşam alanları olduğu söylenen barınaklar ise birkaç istisna dışında hayvanların çok kötü koşullarda ölüme terk edildikleri tecrit alanları haline gelmiştir. Senelerdir önüne geçilmeyen popülasyon artışı ve eş zamanlı kısırlaştırma seferberliği, yasaklanmayan hayvan satışı ile üretim çiftlikleri; yaşanan tüm hayvan trajedilerinin en büyük nedenleridir” denildi. Veteriner Hekimler Derneği (VHD) Başkanı Dr. Gürbüz Ertürk ise “Köpekleri bir genelge ile toplamak, barınaklara koymak bu sorunun çözümü değil, sorunu daha kötü hale getirebilecek bir yaklaşımdır. Köpeklerin yaşam yerleri sokaklardır” dedi. Öte yandan, İçişleri Bakanlığı’nca, 2020’den bugüne kadar tehlikeli köpek ırklarını çocukların oyun alanlarında ve vatandaşların yoğun olduğu yerlerde ağızlıksız, maskesiz gezdiren bin 964, Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları besleyen 384 kişiye idari para cezası uygulandığını açıklandı.
PİTBULL SALDIRISI ‘TAKSİRLE YARALAMA’ SUÇU SAYILDI
Kayseri’de 3 yıl önce pitbull cinsi köpek saldırısından kaçmak için tırmandığı ağaçtan düşerek yaralanan çocukla ilgili davada, mahkemenin köpek sahibine 500 TL para cezası verdiği ortaya çıktı. Ancak söz konusu dosya, Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına bozma istemiyle Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi kararında, ‘İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına neden olan kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır’ hükmünün uygulanması gerektiğini belirterek köpeğin sahibi olan sanığın ‘taksirle yaralama’ suçundan da cezalandırılması gerektiğini bildirdi. Söz konusu gerekçelerle bozulan karar dosyası mahkemeye geri gönderildi.
MİNİK ASİYE UYANDIRILDI
Gaziantep’te, 2 “Pitbull”un saldırısında ağır yaralanan ve getirildiği Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde doku nakli yapılan 4 yaşındaki Asiye Ateş uyandırıldı. Asiye’nin doku nakli operasyonunu yapan Prof. Dr. Ömer Özkan “Hastamızın genel durumu iyi. Uyandırıldı ve solunum cihazından ayırıldı. Yoğun bakımda takibi devam ediyor” dedi. Öte yandan, olayla ilgili daha önce 3 kişi tutuklanırken tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Mustafa E. ile Süheyla K, yeni deliller kapsamında tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerin de tutuklanmasıyla toplam tutuklu sayısı 5’e yükseldi.