Çöken bina sonrası KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt’dan korkutan açıklama: İstanbul'da 5 milyon kişi ölümle burun buruna

İBB iştiraki KİPTAŞ ‘İstanbul Yenileniyor’ kapsamında riskli yapıların dönüşümüne devam ediyor. Kadıköy’de 1982 yılında yapılmış Bahadır Apartmanı’nın yıkımı öncesi konuşan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt “İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm strateji belgesi kapsamında yaptığı çalışmada olası bir Marmara depreminde 200 bin binanın kullanılamaz hale geleceği ilgili bir çalışma var. Dünkü yıkılan yapılar da bunların arasındaydı. Yani 4.8 milyon insan şu anda ciddi risk altında." dedi.

İstanbul'da, Kadıköy Bahadır Apartmanı'nın yıkımı öncesinde konuşan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul'da olası bir Marmara depreminde 200 bin binanın kullanılamaz hale geleceği ve 4.8 milyon insanın ciddi risk altında olduğu uyarısında bulundu.

İBB'DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) iştiraki olan KİPTAŞ, "İstanbul Yenileniyor" projesi kapsamında riskli yapıların dönüşümüne hız kesmeden devam ediyor. 1982 yılında yapılan Kadıköy Bahadır Apartmanı'nın yıkımı öncesinde açıklamalarda bulunan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul'da 200 bin binanın yıkılma riski taşıdığını ve bu binalarda yaşayan 4.8 milyon insanın tehlikede olduğunu belirtti.

KURT’TAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm strateji belgesi kapsamında yapılan çalışmalara göre, olası bir Marmara depreminde 200 bin bina kullanılamaz hale gelecek. Bu da 1.2 milyon bağımsız birim ve 4.8 milyon insanın ciddi risk altında olduğu anlamına geliyor. Binalar olduğu yerde yıkılmaya başladı" dedi.

VATANDAŞLAR BORÇLANMALARIN ALTINDA EZİLİYOR

Kurt, vatandaşların inşaat maliyetlerindeki artışlar nedeniyle borçlanmaların altından kalkamadığını vurgulayarak, "Vatandaşlarımız alım gücünün düşmesinden ötürü borçlanmaların altından kalkamıyorlar. Kamu bankalarına çağrıda bulunarak, riskli yapıda oturan vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlama seferberliğine katılmalarını istedik" dedi.

ASGARİ ÜCRETLİNİN DURUMU VAHİM

Ali Kurt, asgari ücretli bir vatandaşın aldığı maaşla evini yenilemesinin mümkün olmadığını belirterek, "Asgari ücretin üstüne çıktı inşaat maliyetleri. Bir vatandaşımız, asgari ücretle bir metrekare inşaat maliyetini karşılayamıyor" şeklinde konuştu.

KİPTAŞ'IN DESTEK ÇAĞRISI

KİPTAŞ olarak vatandaş lehine kefil olmaya hazır olduklarını belirten Kurt, kamu bankalarına ve yüklenicilere seslenerek, "Vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlama seferberliğine katılmalarını istiyoruz. Yükleniciler, kar odaklı yaklaşıyorlar ve sürece paydaş olmaktan geri duruyorlar. Bu konuda merkezi yönetim ve yerel yönetimler teşvik edici adımlar atmalı" dedi.

KADIKÖY'DEKİ YIKIM ÇALIŞMALARI

Kurt, Kadıköy Bahadır Apartmanı'nın yıkım sürecinin zorluklarına da değinerek, "Mahalle arasında yıkım yapmak teknik olarak çok zor. Bugün başlattığımız yıkım yaklaşık 11 gün sürecek. Bu süreçte çevreye rahatsızlık verebiliyoruz, ancak bu yapıları yıkmak zorundayız" dedi.

DEPREM RİSKİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ

Ali Kurt, olası bir Marmara depreminde İstanbul'da 200 bin binanın tamamen yıkılma riski taşıdığını ve bu binalarda yaşayan 4.8 milyon insanın ciddi risk altında olduğunu vurguladı. Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Kurt, "Eski yapılaşma ve mühendislik hizmetlerinden uzak binalar, iklim değişikliğiyle birlikte daha da büyük risk taşıyor. Bu yapılar yıkılmaya başladı" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN