Dünyada en çok sevilen tatlı atıştırmalıklar arasında yer alan çikolata da büyük kriz ülkelerin kapısını çalıyor. Tohum maliyetine karşılayamayan fabrikalar üretimi durdurma kararı aldı. Dünyanın dört bir yanına gönderilen çikolatalarda artık hayalde kalacak.
Dünyanın kakao üretiminin yaklaşık %60'ını karşılayan iki ülke kötü haberi duyurdu. Fildişi Sahilleri ve Gana'da yer alan kakao fabrikaları tohum maliyetini karşılayamadığı için üretimi kısma ve durdurma kararı aldı. Tüm dünyada çikolata fiyatlarının keskin bir şekilde artması beklenirken dünya şaşkına döndü.
ÇİKOLATA ÜRETİMİNDE KRİZ BÜYÜYOR
Independent Türkçe'nin aktardığı bilgiler doğrultusunda son 3 yılda iklim koşulları nedeniyle kakao hasadında ciddi bir düşüş yaşandığı belirtildi. Kakao üretiminin azalması çikolata üreticilerinin fiyat artışına gitmesine neden olurken üretim kesintisinin 4. yılına uzaması ile birlikte durumun daha da ciddi bir soruna dönüşeceği aktarıldı.
Reuters'ta yer alan bilgiler ışığında kakao fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla iki kat fazla arttığı ifade edildi. Tropikal Araştırmalar Merkezi'nden kakao uzmanı Steve Wateridge, "Tedarik kesintisiyle baş etmek için ciddi bir talep azalması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Üreticilerin yalnızca ham kakao kullanarak çikolata üretimi yapamadığı ifade edilirken Bunun yerine tohumların işlenerek yağ ve liköre çevrilmesi gerektiği belirtildi. Tohum fiyatlarında yaşanan ciddi artış işlem yapanları da çaresiz bırakırken krizde her geçen gün daha da ciddileşiyor.
TOHUM ALIMLARI DURDURULDU
Fildişi Sahillerinde yer alan 9 büyük fabrikadan biri olarak faaliyet gösteren Transcao, fiyat fiyatlardaki artışı işaret ederek tohum alımının durdurulduğunu söyledi. Fabrikaların stoklardaki tohumları hala işlediğini belirten firma kaynakların da depoları boşaltmak üzere olduğunu aktardı.
Kaynaklardan alınan bilgiler ışığında dünyanın kakao ihtiyacının neredeyse yarısını karşılayan ülkede devletin işlettiği fabrikalarda da üretimin durma derecesine geldiği aktarıldı. Dünyanın ikinci kakao üreticisi Gana ise 8 fabrikasının bir çoğunda ekip ayından bu yana üretime sıklıkla ara veriyor.
Devlet kakao şirketi CPC'den yapılan açıklamada ise fabrikanın yüzde 20 kapasiteyle çalıştığı belirtildi. Uluslararası Kakao Organizasyonu (ICCO), küresel üretimin bu yıl %10,9 azaldığını belirtirken 4,45 milyon tona düşebileceğini söyledi. Veriler doğrultusunda kakao piyasasının ilk kez 4 yıl üst üste tedarik açığı yaşadığı da gözler önüne serildi.