Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yapılan boykot çağrılarına yönelik soruşturmalar dünya basınında yankı buldu. Reuters, hükümetin bu çağrıları "ekonomik sabotaj" olarak nitelendirdiğini aktardı. AP, Özgür Özel’in hükümete yakın medya kuruluşlarına karşı boykot çağrısına dikkat çekti. AFP ise savcılığın çağrılara ilişkin nefret ve ayrımcılık suçları kapsamında soruşturma başlattığını bildirdi.
CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan boykot dalgasına yönelik açılan soruşturmalar, uluslararası haber ajanslarının gündeminde yer aldı. Reuters, AP ve AFP gibi önde gelen kurumlar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen incelemeleri ve siyasi tepkileri detaylı şekilde aktardı.
İngiltere merkezli Reuters, boykot çağrılarına ilişkin başlatılan soruşturmayı, “Türkiye hükümeti, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından muhalefetin kitlesel ticari boykot çağrılarını ‘ekonomik sabotaj girişimi’ olarak nitelendiriyor” ifadeleriyle duyurdu.
Haberde şunlar kaydedildi:
"Ticaret Bakanı Ömer Bolat, boykot çağrılarının ekonomik istikrarı tehdit ettiğini belirterek, bu çağrıları savunanları hükümeti zayıflatmaya çalışmakla suçladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu çağrıların sosyal uyumu ve ekonomik istikrarı tehdit ettiğini ve başarısız olmaya mahkum olduklarını ifade etti... Cumhurbaşkanı Erdoğan, protestoların uzun sürmeyeceğini söyledi...
Dün savcılar, sosyal ve geleneksel medyada boykot çağrıları yapanlar hakkında soruşturma başlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, halkın bir kesiminin ekonomik faaliyetlere katılımını engellemeye yönelik olduğu iddia edilen çağrıları incelediğini ve nefret söylemi ile halkı kin ve düşmanlığa teşvik suçlarını ihlal etme ihtimallerini gündeme getirdi.’’
'BOYKOT ÇAĞRILARINA SORUŞTURMA'
ABD merkezli Associated Press (AP) ise, gelişmeleri İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası yaşanan en büyük toplumsal protestolar çerçevesinde değerlendirdi. AP’nin haberinde, CHP lideri Özgür Özel’in, hükümete yakın medya kuruluşlarının protestoları görmezden gelmesini eleştirerek bu mecralara reklam veren şirketlere karşı boykot çağrısında bulunduğu ifade edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu çağrılara yönelik adım atarak soruşturma başlattığı vurgulandı.
Fransa merkezli AFP ise, soruşturmaya ilişkin haberini “Muhalefetin boykot çağrısına soruşturma” başlığıyla servis etti. Haberde, CHP lideri Özgür Özel’in tutuklu belediye başkanı İmamoğlu’na destek veren öğrencilerin gözaltına alınmasına tepki göstererek boykot çağrısı yaptığı, bu çağrının ardından savcılığın harekete geçtiği kaydedildi:
’’Türkiye'nin ana muhalefet partisinin lideri, İstanbul'un tutuklu muhalefet belediye başkanına destek veren öğrencilerin gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla çarşamba günü için bir boykot çağrısı yaptı. Özel'in mesajının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, boykot çağrısı yapan veya paylaşan kişiler hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. CHP lideri, hükümete yakın olduğu bilinen çok sayıda Türk şirketine ve gruba boykot çağrısı yaparak yetkililer üzerinde baskı kurmayı amaçlamıştı.
İmamoğlu'nun reddettiği yolsuzluk suçlamalarıyla tutuklanması, Türkiye'de son on yılda görülmeyen büyük halk protestolarına yol açtı. Türk yetkililer, bu protestolara yanıt olarak İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde gösterileri yasakladı.’’
Yasalar açik. Nasil sorusturma açiyorlar? Cidden akil almaz bir durum!
Yanıtla (0) (1)CHP’nin boykot ettiği zincir marketler AKP’lilerin boykot ettiği İsrail bağlantılı ürünler satıyor. Cola, Pepsi gibi. Aslında AKP’liler de desteklerse İsrail’e de darbe vurmuş olurlar. Yanlış mıyım?
Yanıtla (3) (1)Özgür Özel denen haini tutuklayin
Yanıtla (0) (10)Devletime teşekkür ederim cehepe çete liderliğinde yeni bir empryalist opesayonu püskürttü. Çete lider ve yandaşlarını derdest edilmesi en önemli yaptırımdı. Torbadaki son turp çıkarılan kadar bu cehepe sömürgeci uşşaklığı son bulacak
Yanıtla (1) (12)