CHP’li Taşkın: Her beş suçtan biri ateşli silahlarla ilgili

CHP’li Taşkın: Her beş suçtan biri ateşli silahlarla ilgili

CHP'li Yüksel Taşkın silah teminindeki denetim eksikliğini Adalet ve İçişleri Bakanlarına sordu. Soru önergesinde, geçen yıl 512 bin 432 suçtan 99 bin 766’sının 'Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet' olduğu belirtildi.

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, silah teminindeki denetim eksikliğini Meclis gündemine taşıyarak, her beş suçtan birinin 'Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet' olduğunu vurguladı.

İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın Artan Şiddet Olaylarını Bakanlara Sordu:
Silah Temininde Denetim Eksikliği Mi Var?

Son günlerde artan şiddet olaylarının büyük kısmı ateşli silahlarla gerçekleştirildi. Bu da silah temininde kolaylık ve denetim eksikliği konularını yeniden gündeme getirdi. Taşkın da konuyu iki soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın cevaplaması talebiyle hazırlanan soru önergelerinde Taşkın şunları belirtti:

"Her gün yeni bir silahlı saldırı ya da sokak çatışmasının haberini alıyoruz. Bu saldırılar yurttaş oarak hepimizi tehdit ediyor; ancak silahlı saldırıların en büyük mağduru kadınlar ve çocuklar. Şiddet faillerinin ise bir kısmının hali hazırda kasten yaralama, gasp, cinsel taciz, yağma ya da mala zarar verme suçundan kaydı bulunduğunu görüyoruz. Silah taşıma ruhsatı olmayan bu kişiler ateşli silahları nasıl temin ediyorlar? Bu konuda bir denetimsizlik olduğu açık. "

"Bu bağlamda Taşkın, İçişleri Bakanı’na 2021’den bu yana yaşanan şiddet olaylarında kullanılan ateşli silahların kaçının ruhsatlı olduğunu, bu olaylarda kaç kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını, son üç yıl içerisinde ateşli silahlarla gerçekleştirilen şiddet olaylarının sayısında bir artış olup olmadığını, şiddet olaylarının kaçında mağdurun kadın olduğunu ve bu olayların kaçının 'ev içi şiddet' kapsamına girdiğini sordu. Ayrıca, bireylerin ruhsatsız silahları temin etmesinin önüne geçmek için Bakanlığın nasıl bir çalışma yürüttüğünün de açıklanmasını istedi".

İLK SIRADA

"Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı Adalet İstatistikleri’ne göre 2023 yılında Cumhuriyet Başsavcılığının açtığı davalarda ilk sırada, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefetin oluşturduğu dosyalar yer alıyor. 6136 sayılı Kanun, ateşli silahlarla mermilerinin ve bıçaklarla salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulmasını düzenliyor. Bu kanuna aykırılıktan sadece 2023 yılında 156 bin 506 suç işlenmiş ve 122 bin 786 dosya açılmıştır. Bu rakamlar, 2023 yılında özel kanunlar uyarınca Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki en yüksek dosya ve suç sayısıdır."

"Özel kanunlar uyarınca 2023 yılında ceza mahkemelerine gelen dosyalardaki suç dağılımına bakıldığında da ilk sırada Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun yer aldığı görülmektedir. Buna göre toplam 512 bin 432 suçtan 99 bin 766’sı 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçudur."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN