Can dostlara ‘ilk yasal’ katliam Niğde’de

Can dostlara ‘ilk yasal’ katliam Niğde’de

AK Parti’nin sokakta yaşayan köpeklerin ‘uyutulmasını’ içeren tartışmalı yasa teklifinin Meclis’te kabulünden bir hafta sonra katliam haberleri gelmeye başladı. Niğde Belediyesi, geçici hayvan bakımevinde köpeklerin enjeksiyonla uyutulup toplu mezarlara gömüldüğü iddiasını kabul etti. Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise “Psikolojik sorunlu insanların gündem olmasını istemiyoruz” dedi.

TBMM’de geçen hafta yürürlüğe giren ‘7527 Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un ardından, Niğde Belediyesi’nin geçici hayvan bakımevinde yaşananlar büyük tepki yarattı. Yeni yasayla birlikte bazı belediyelerin köpekleri uyutmaya başladığına dair iddialar gündemdeyken, Niğde’de avukatlar, paylaştıkları görüntülerle Niğde Belediyesi’nin geçici hayvan bakımevinde, köpeklerin enjeksiyon yöntemiyle uyutularak toplu mezarlara gömüldüğü öne sürdü. Niğde Belediyesi ise yaptığı açıklamada köpeklerin enjeksiyonla uyutulup toplu mezarlara gömüldüğü iddialarını doğrularken, bu işlemin yalnızca doğal ölümü gerçekleşen ve enfeksiyonu olanlara uygulandığını söyledi.

foto1.jpg

Toplu mezarları ve köpek ölülerini görüntüleyen avukatlar, Niğde’nin Niğkum bölgesindeki hayvan mezarlığının açılmasını ve köpeklerin ölüm nedenlerinin araştırılmasını istedi. Paylaşılan görüntülerde, köpeklerin üzerine kireç döküldüğü, bazı köpeklerin kuyruklarının toplu mezarlardan göründüğü ve içi boş, kanlı kolilerin çevrede bulunduğu dikkat çekti. Avukatlar, belediyenin Veteriner İşleri Müdürü T.B. ve işlemi gerçekleştirdiği öne sürülen iki çalışan hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, Niğde Belediyesi’nin geçici hayvan bakımevinin ruhsatsız olduğu vurgulandı. Ruhsatsız barınaklarda tıbbi müdahalelerin yasak olduğuna işaret edilerek, bakımevinin ruhsatının sorgulanması talep edildi. Ayrıca, köpeklerin ölüm nedeninin anlaşılması için nekropsi yapılması ve delil karartılmaması için gizlilik kararı verilmesi istendi. Öte yandan tanıkların ifadesine göre, yasa Meclis’e gelmeden önce de köpeklerin uyutulmaya başlandığı ve bu sürecin yaklaşık 7 aydır sürdüğü belirtildi.

foto2.jpg

KANUNA VE VİCDANA UYGUN

İddialara ilişkin resmi sosyal medya hesabından açıklama yapan Niğde Belediyesi, açıklamada haberi doğrulayarak, “Bugün Belediyemizin adıyla yayılan haberlere konu olan yer Niğde Belediyesine ait 5199 sayılı kanuna uygun olarak tahsis edilen hayvan mezarlığıdır. Gün içerisinde doğal ölümü gerçekleşen, trafik kazasında ölen ve zoonos etken taşıyan hayvanlar için oluşturulan bir alandır. Toplum sağlığını riske atmamak adına, kireçleme suretiyle yapılan işlemler tamamen kanuna ve vicdana uygundur” ifadelerine yer verildi.

PSİKOLOJİK SORUNU OLAN İNSANLAR

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise Ekol TV’de katıldığı canlı yayında, görüntüleri çekenler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Özdemir, “Resmi açıklama yapmadık çünkü bir kısım bunu bilinçli olarak yapıyorlar, gündeme gelmek istiyorlar. Ben bugün bağlantıya girerken bile tereddüt ettim. Çünkü böyle psikolojik olarak sorunu olan ya da farklı amaçları olan insanların gündem olmasını istemiyoruz. Niğde Belediyesi olarak bölgenin en iyi rehabilitasyon merkezine sahibiz. Daha yeni çok büyük bir ameliyathane yaptırdık, danışmanlık alıyoruz, sahiplendiriyoruz ama farklı amaçlarla bu işleri yapanları kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

YAŞATMAK İÇİN DEĞİL ÖLDÜRMEK İÇİN BÜTÇE KULLANILACAK

Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, sokak hayvanlarıyla ilgili yeni yasaya ilişkin “Yeni yasayla toplanan hayvanlar kayıt altına alınacak ve sahiplendirilinceye kadar barınaklarda kalacak. Fakat sahiplendirilmeyen hayvanların ötanazisi söz konusu yeni yasada. Yani daha önce hayvanları yaşatmak için ayrılmayan bütçe bundan sonra hayvanları ne yazık ki öldürmek için kullanılacak” dedi. Karabayoğlu, hiçbir sağlıklı hayvana ötanazi işlemi yapmayacaklarını vurgulayarak, yeni yönetimlerin yeni çıkan yasa ile buna zorlanmasından korktuklarını söyledi. Karabayoğlu ayrıca “Doğal yaşam alanları yapılacağından söz ediliyor ama gerçekten buna yapılacak yatırım ve hayvanları böyle bir yere tıkıştırmak orayı bir müddet sonra hem hastalık hem de diğer problemler yönünden bir ölüm kampına dönüştürecek” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN