Çamurdan yapıp satmaya başladı, sipariş yağdı! Kazancıyla 6 çocuğunu büyüttü: Az bilinen bu işle 30 yıldır geçiniyor

Sivas'ın Altınyayla ilçesinde yaşayan Sevim Arkoç, tam 30 senedir yaptığı bu işle 6 çocuğunu büyüttü. Birçok kişi tarafından bilinmeyen bu iş onun geçim kaynağı olurken kadınlar için ise ilham kaynağı oldu. İşte detaylar…

Sivas’ın Altınyayla ilçesinde, 30 yıldır el yapımı tandırlarla geçimini sağlayan Sevim Arkoç, hem ailesine hem de çevresine ilham kaynağı oluyor. Kendi elleriyle yoğurduğu çamuru tandıra dönüştüren Arkoç, bu geleneksel iş sayesinde 6 çocuğunu büyütmenin gururunu yaşıyor.

yeni-proje-2024-10-01t123535-695.jpg

GELENEKSEL TANDIR YAPIMI

Altınyayla ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki Sevim Arkoç, tandır yapımını halasından öğrendi. Evliliğiyle birlikte eşine destek olmak için bu mesleğe yönelen Arkoç, dağlardan topladığı özel toprakla tandır yapımına başlıyor. Eşinin dağlardan getirdiği toprağı üç gün boyunca yoğurduktan sonra saman ile harmanlayarak tandıra dönüştürüyor.

“Tandır yapım süreci oldukça zahmetli ve uzun. Bir tane tandırın yapımı yaklaşık iki haftayı buluyor,” diyen Arkoç, sürecin detaylarını şöyle aktarıyor: “Toprağı yoğurup 3 gün bekletiyorum, ardından yapmaya başlıyorum. Tandırlarım benim bebeğim gibi oldu.”

yeni-proje-2024-10-01t123519-368-001.jpg

KADINLARIN GÜCÜNÜ GÖSTERDİ

Zahmetli bir iş olmasına rağmen, tandır yapımının geleneksel olarak kadınların yaptığı bir zanaat olduğuna dikkat çeken Arkoç, “Bu işi genelde erkekler yapar, ama ben bu geleneği sürdürdüm. Kendimden yardım isteyen herkese elimden geldiğince destek oluyorum,” şeklinde konuştu. Tandırlar sayesinde hem eşine hem de evine maddi destek sağladığını vurgulayan Arkoç, “Tandırlar bana ve aileme geçim kapısı oldu. 6 çocuk büyüttüm,” dedi.

yeni-proje-2024-10-01t123548-163.jpg

GENÇLERE NASİHATLER

Arkoç, gençlere sabırlı olmaları ve zorluklar karşısında yılmamaları gerektiğini söylüyor. “Hemen küçük bir zorlukta ayrılmasınlar, biraz çile çeksinler. Zorluk görmeden iyi olmuyor,” diyerek, yaşadığı deneyimleri paylaşıyor.

Hazır tandırların bir yıl dayanabildiğini, ama el yapımı tandırların yıllarca kullanıldığını belirten Arkoç, “Tandırlarım her yerden isteniyor. Benden yardım isteyenler, sonunda tekrar bana geliyor,” ifadelerini kullanıyor.

30 yıllık tecrübesiyle bu geleneksel mesleği sürdüren Arkoç, hem kendi rızkını kazanıyor hem de çevresindeki gençlere ilham veriyor. El emeği göz nuru olan bu tandırlar, Sivas’ın kültürel mirasının bir parçası olarak yaşatılmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN