Türkiye'nin en güzel kokan şehirlerinden biri olarak karşımıza çıkan Burdur'da en güzel hasat başladı. Şehrin dört bir yanını mis kokular sararken hummalı çalışmada devam ediyor. Göl manzarası karşısında devam eden hasat üreticinin yüzünü güldürüyor 500 kilo üründen 100 gram ürün çıkıyor litresi 40.000 TL'den satılıyor. İşte Burdur'un en karlı hasadı…
Güller ve göller diyarı Burdur'da göl kenarında yapılan gül hasadı üreticinin yüzünü güldürüyor. 3 hafta erken başlayan hasat süreci yeni mahsulleri de beraberinde getiriyor. Yılda ortalama 30 ton civarında hasat yapılırken sezonun erken başlaması nedeniyle hasadın 100 tona kadar ulaşması bekleniyor. Yonca ve mısıra oranla daha az su tüketen gül az bakımla yüksek verim sağlıyor. Ortalama 500 kilogram gülden 100 ile 150 gram gül yağı üretilirken litre fiyatı ise 10 ile 12.000 Euro arasında değişiyor.
ERKEN HASAT BAŞLADI
Burdur'da nesilden nesle aktarılan bu meslek birçok kişinin de geçim kaynağı oluyor. Herkesin gözü gibi baktığı o gülleri toplayıp suyunu ve yağını çıkaran üreticiler ise büyük kazanç sağlıyor. Kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılan güller bu yıl erken hasat edilmeye başladı. 15 Mayıs gibi başlayan gül hasadı bu yıl iklim şartları nedeniyle 3 hafta erken başladı.30 ton civarında yapılan hasadın bu yıl 3 katına kadar ulaşması bekleniyor.
Burdur Gölü kenarında yetiştirilen güller yonca ve mısıra oranla daha az su tüketirken gölün kuruyan bölgelerinde oluşan tozlaşmayı engellediği de belirtiliyor. Çevre ve sağlığa büyük fayda sağlarken eko turizm ile birlikte ürün fiyatının yüksek olması da ekonomiyi canlandırıyor.
YILLARDIR DEVAM EDİYOR
Burdur Gölü'nü kurtarmak amacıyla Lisinia Projesi’ni devam ederken bölgede yetiştirdiği lavanta, adaçayı, gül gibi al su tüketen bitkiler susuz tarımın yaygınlaşmasına öncülük ediyor. 2005 yılında Burdur'un Karakent köyünde göl kenarında başlatılan proje vahşi sulamaya alternatif damlama sulama sistemini de hayatımıza dahil ediyor.
Küresel ısınmanın etkileri her geçen gün artarken ürünlerde erken hasat süreci başlıyor. Sadece güllerin yan taraflarında büyük bir kısmının açmamış durumda olduğu belirtilirken 45 güne kadar uzayan ürünlerinde bakımları ve toplama işlemlerinin yapılacağı belirtildi.
HASAT MİKTARI DEĞİŞİYOR
Burdur Gölü'nü kurtarma projesinde yer alan Öztürk Sarıca, “Geçen yılki almış olduğumuz 30 tonluk gül, bu yıl 100 tonlara çıkma durumunda ve bizim toplamda 30 litreye yakın bir gül yağı beklentimiz var. Tabii ki gül fiyatları bu yıl ne olur bilemiyorum ama geçen yıl 1 kilogram gül yağı 12 bin Euro’dan satılmaktaydı. Bu yıl ise yine 10 bin ile 12 bin Euro arasında bir fiyat beklentimiz var. Ama bu arz talep çekişmesi içinde bu fiyat belirlenmesi yapılacak tabii. Tahminimce fiyatlar bu sıralarda seyredecek” sözlerini dile getirdi.