Bulgaristan’dan bastonun içinde gelen 136 yıllık tohum, günümüzde hala üretimin temeli oluyor. Ispartalılar yıllardır süren tohumu üretiyor, üretilen tohum herkese gelir oluyor…
Isparta’da hava sıcaklıklarının yüksek gitmesi gül hasadının da geçen seneye göre erken başlamasına neden olurken, rekoltenin de artması bekleniyor. Müftüzade Gülcü Efendi’nin 1888’de Bulgaristan’ın Kızanlık kentinden baston içinde getirdiği gül, bölge halkının önemli geçim kaynaklarından biri.
DÜNYADAKİ ÜRETİMİN YÜZDE 60’INI YAPIYORLAR
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 60’nın yapıldığı kentte güllerin açması ile üreticilerin hasat mesaisi de başladı. Sabahın ilk saatlerinde gül bahçelerine akın eden işçiler, bin bir emekle topladıkları gülleri, bölgedeki fabrikalara ulaştırıyor.
Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü İbrahim Işıdan, AA muhabirine, havaların sıcak gitmesinden dolayı bu sene hasadın erken başladığını belirtti.
Yağmurun etkisini göstermesi üzerine hasat sürecinin uzayacağını ifade eden Işıdan, geceleri ani sıcaklık düşüşlerinin bazı gül bahçelerinde zarara yol açtığını aktardı.
Geçen yılki hesapların tamamlanması ile üreticilerin geçen yıl aldıkları bedele 4,57 lira zam yapıldığını bildiren Işıdan, "Isparta bölgesinde ortalama her yıl 13-14 bin ton gül çiçeği rekoltesi oluyor. Geçen yıl üretim bu rakamların altındaydı. Bu sene ise geçen seneye göre daha iyi bir sezon bekliyoruz. 12 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz." dedi.
REKOLTE BEKLENTİSİ 12-13 BİN TON
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk ise, hasadın her sene Keçiborlu ilçesine bağlı Ardınçlı Köyü’nde başladığını söyledi.
Keçiborlu'daki bahçelerde hasadın yüzde 50'sinin tamamlandığını dile getiren Selçuk, "Rakımı yüksek olan köylerde hasadımız henüz başlamadı. Geçen yıllara göre güzel bir sezon bekliyoruz. 12-13 bin ton rekolte beklentimiz var."
Her yıl Haziran ayında başlayan hasadın bu sene sıcaklıktan dolayı erken başladığını söyleyen gül toplayıcısı Seher Oktar ise, "Olanı topluyoruz, Allah bereket versin. Sabah 6'da bahçede oluyoruz. Toplanan gülleri çuvallara koyuyoruz ve fabrikaya götürüyoruz. Fabrikada da gül yağı olarak dünyaya servis ediyor." dedi.