Bu meslekte çalışan bulunmuyor! 70-150 bin TL maaş bile işçiyi cezbetmiyor! Rezervasyon yaptıran önceliği kapıyor

Bu meslekte çalışan bulunmuyor! 70-150 bin TL maaş bile işçiyi cezbetmiyor! Rezervasyon yaptıran önceliği kapıyor

Son yıllarda ara eleman bulmak neredeyse imkansız hale geldi. İşverenler 70 ila 150.000 TL maaş ile işçi bulmakta zorlanıyor. İşçi bulan önce davranıp rezervasyon yaptırıyor. İnşaat sektöründe bitmek bilmeyen ara eleman sıkıntısı işverenlerin de canını yakıyor.

Türkiye'de ekonominin nabzını tutan inşaat sektörü 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinin ardından kritik bir sürece girdi. Hem deprem bölgesinde hem de diğer bölgelerde inşaat sektörü hızlı devam ederken işverenler eleman bulmakta zorlanıyor. Yüksek maaş da bile çalışan bulmak neredeyse imkansız bir hale geldi.

150.000 TL'YE ÇALIŞAN BULUNMUYOR

Kurumunda çalışanlardan daha yüksek maaşlara çalışma fırsatı sunulurken ara eleman sıkıntısı her geçen gün daha da çok artıyor. Ayda en az 70 en fazla 150.000 TL maaş teklif edilmesine rağmen sektör temsilcileri kalifiye inşaat işçisi bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Kalıp çırağı, Kule vinç operatörü, elektrik su, sıva ve boya ustası gibi pek çok farklı meslek gruplarında usta ve çırak ilişkisinin bulunmaması nedeniyle eleman sorunları da yaşanmaya devam ediyor. Aileler artık çocuklarını avukat, doktor, öğretmen gibi mesleklerde görmek isterken ara eleman bulmak da güç bir hal aldı.

müteahhit Savaş Yükselyalçın – Adana Toros Gazetesi

ARA ELEMAN AÇIĞI KAPANMIYOR

Eleman sorununun yapı maliyetlerine etki ettiğini belirten müteahhit Savaş Yükselyalçın, “Şu anda ara eleman bulamıyoruz. Çok ciddi ihtiyacımız var. İnşaatlar arası transferler de tıkandı. Maalesef eğitim sistemi nedeniyle herkes beyaz yaka oldu. Arkadan gelen usta-çırak ilişkisi olmadığı için bu ara eleman sorununu kapatamıyoruz. Boyacı, kalıpçı, sucu, sıvacı gibi teknik ara elemanlara ihtiyaç var” sözlerini dile getirdi.

İnşaat sektörü alarm veriyor

İnşaat sektöründe maaşların ayda 70 ile 150.000 TL'ye ulaşmasına rağmen ihtiyacın karşılanmadığını dile getiren Yükselyalçın, rezervasyon ile usta bulabildiklerini ancak birçoğunun da sözünü tutmadığını söyledi. Sektörde talebin oldukça fazla olması nedeniyle daha yüksek fiyat veren firmanın öncelik kazandığını dile getiren Yükselyalçın, kısa vadede çözümün Filipinler, Hindistan ve Afrika'dan geçici kayıtlı işçi getirmek olduğunun altını çizdi.

MESLEK LİSELERİNE TALEP ARTMALI

Aileler artık çocuklarını beyaz yakalı olarak yönlendirdikleri için ara eleman olarak da birçok açık bulunuyor. Ailelerin çocuklarına meslek liselerine göndermesi konusunda Çağrı yapan Yükselyalçın, “Eski usul çırak, kalfa ve usta ilişkilerine dönülmesi gerek. Şu anda bazı inşaat işçileri polis, mühendis, doktor ve savcılardan daha yüksek maaş alıyor. Aileler bunun farkına varmalı. Bu meslekler unutulmamalı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN