Türkiye genelinde deprem riski olan yerleri sık sık paylaşan Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu kez deprem riski olmayan güvenli kentleri sıraladı. İşte, Türkiye'de deprem tehlikesi olmayan şehirler...
Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremleri felakete çeviren olayı, depremlerin iyi yönetilememesi, ülkenin iyi yönetilememesi, ekonomik sıkıntılar olduğunu söyledi.
Yoksulluk çeken vatandaşların sağlam binalarda yaşayamadığını, zenginlerin ise sağlam bina seçme şansı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu nedenle depremde ölenlerin de genellikle yoksul insanlar olduğunu belirtti.
KUZEY MARMARA'DA NE ZAMAN DEPREM BEKLENİYOR?
Prof. Dr. Ahmet Ercan, CGTN Türk'e yaptığı açıklamada, Kuzey Marmara fayının yaklaşık 2.000 senelik bir deprem geçmişinin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
"Buna dinamik sistem analizi yaptığım zaman, Kuzey Marmara'daki beklenen depremin 2045 yılında önce olmayacağı ortaya çıkıyor. Tam ne zaman olur, onu bilmiyoruz fakat 2045 yılından önce olmaz. Ne zaman olmayacağını söylüyorum ama 2075-2150'ye kadar gecikme olasılığı var."
Prof. Dr. Ahmet Ercan, Ege Bölgesi için ise karamsar konuşarak, "Ege Bölgesi'nde deprem beklenmeyen bir yer yok. Tamamı deprem bölgesi" dedi.
TÜRKİYE'DE DEPREM RİSKİNİN DÜŞÜK OLDUĞU YERLER NERESİ?
Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye genelinde deprem riskinin en düşük olan kentleri şöyle açıkladı:
"Ülkemizde büyük yıkıcı depremin yaşanmayacağı yerler; Karadeniz kıyıları, yani bir yandan Kırklareli'ni tutun, ardından Tekirdağ'ın kuzeyi, İstanbul'un kuzeyi, mesela Beykoz, Sarıyer, Kilyos, bunun dışında Kocaeli'nin kuzeyi, Karasu, Zonguldak'ın kuzeyi, Sinop, Kastamonu, Bartın, Samsun, Giresun, Rize, Ordu, Trabzon, Artvin. Buralarda deprem olmaz.
Güneye gittiğimiz zaman ise Mardin, Kilis, Şanlıurfa dolayları, Midyat, Siirt. Bunun dışında büyük depremlerin beklenmediği yerler; Yozgat'ın alt kısımları, Sivas'ın güney kısımları, Nevşehir, Ankara, Antalya, Konya, Mersin, Edirne, Kırklareli, Iğdır. Bunlar büyük depremlerin beklenmediği yerler."