Bu kent hem birinci, hem ikinci deprem bölgesi kuşağında! 'Tıpkı Japonya'daki gibi..." diyerek açıkladı

Japon yüksek inşaat mühendisi ve mimar Yoshinori Moriwaki, "Bu fay hattında uzun zamandır deprem olmuyor" diyerek deprem hareketi beklediği bölgeyi açıkladı. İşte detaylar...

Siirt Üniversitesi'nin İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Siirt Uluslararası Yeni Nesil Gençlik Söyleşileri ve Deprem Sempozyumu'nda konuşan Japon yüksek inşaat mühendisi ve mimar Yoshinori Moriwaki, Siirt'in birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını fakat kentte 7'den büyük bir depremin yaşanmayacağını belirterek bundan sonra da kentte büyük bir deprem beklenmediğini söyledi. Batı Anadolu üzerinde uzun zamandır deprem olmadığına değinen Moriwaki, burada deprem olmayacak anlamına gelmediğini ifade etti.

yoshinori-moriwaki-deprem-aciklamasi-1.jpg

SİİRT DEPREM BÖLGESİ Mİ?

"Türkiye'de nerede deprem bekliyoruz diye soracak olursanız, Hatay depreminden sonra Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ve Doğu Anadolu Fay Hattı'nda (DAF) deprem olabilir" diyen Yoshinori Moriwaki, şöyle konuştu:

"Siirt hem birinci, hem de ikinci deprem bölgesi kuşağındadır. 1800'lü yıllarda Siirt'te 6 şiddetinde deprem oldu. 2021 ve 2023 yılında da deprem oldu. Fakat 7 şiddetinde deprem olmadı, olacağını beklemiyoruz. Hatay'da yaşanan depremden sonra fay hattı rahatlamış görünüyor. Sizler deprem esnasında dua ediyorsunuz. Fakat önceden depreme dayanıklı ve düzgün yapılar inşa etmelisiniz. Çünkü dürüst ve düzgün yapılar olsa binalar çökmeyecek. Türkiye'de olan fay hattı Japonya ile aynı. Türkiye'de bizler gibi sağlam ve düzgün yapılar yapması lazım."

yoshinori-moriwaki-deprem-aciklamasi-2.jpg

SİİRT'TE DEPREM BEKLENİYOR MU?

Deprem eğitimlerine değinen Yoshinori Moriwaki, Japonya'da en az ayda bir kere deprem tatbikatı yapıldığını, Türkiye'de bunun senede bir yapılmasının doğru olmadığını, sürekli tekrarlayıcı olması gerektiğini vurguladı. Siirt kültürünü beğendiğini belirten Yoshinori Moriwaki, "Fıstık ve balı Japonya’ya götürmek istiyorum. Fıstığı çok severim her zaman yerim. Sabah kahvaltıda mutlaka bal yerim. Dün dolma yedim ve çok beğendim. Yumurta kabuğunun içinde ki dolmada çok lezzetliydi" diye konuştu.

yoshinori-moriwaki-deprem-aciklamasi-3.jpg

yoshinori-moriwaki-deprem-aciklamasi-4.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN